You are currently viewing Kako možete otkriti nedostatak hranjivih tvari?
Izvor: pexels.com

Kako možete otkriti nedostatak hranjivih tvari?

Trkači izlažu svoje tijelo velikom pritisku. Od pređenih kilometara tokom sedmice do intenzivnih treninga, važno je da tijelo dobije potrebnu hranu za treniranje, trku i oporavak. Preporučljivo je da posjetite svog ljekara i da obavite pretrage krvi dva puta godišnje kako bi bili sigurni da je sve uredu.

Iako ništa ne bi trebalo da zamijeni redovne posjete ljekaru, postoje načini koji mogu da vam pomognu da odretite da li ispunjavate prehrambene potrebe. Pomoću mobilnih aplikacija možete da otkrijete svoj obrazac prehrambenih navika, procijenite kvalitet vaše ishrane i procijenite dnevni unos kalorija, proteina, uljikohidrata i masti. Međutim neke aplikacije imaju ograničenu bazu podataka o hrani, a većina informacija se precijenjuje.

Na sreću, naše tijelo je odličan pokazatelj dobrog  zdravlja. Vodite evidenciju u dnevniku treninga o tome kako se vaše tijelo osjeća. Zapamtite ako se osjećate posebno umorno i teško se oporavljate od intenzivnih treninga. Obratite pažnju i na apetit, spavanje ili raspoloženje. Ako imate odstupanje od onog što je normalno za vas, možda je vrijeme da procijenite svoj plan ishrane, prilagodite trening ili oboje.

Nedostaci kod ishrane
trkača
Znaci i siptomi nedostataka
željezoumor; slabost; blijeda koža;
hladne ruke i noge;
ubrzani otkucaji srca
vitamin B12       umor; blijeda koža;
problem sa disanjem; gubitak apetita
kalcijumprelom; mala mineralna gustina kostiju
vitamin Dprelom; bol u kostima; slabost mišića
antioksidansi (vitamini C i E, selen)         loše performase; nemoguć oporavak

Konzumiranje manje od 1200 kalorija dnevno za žene, 1500 kalorija dnevno za muškarce, nije dovoljno, ne osigurava dovoljan unos optimalnih vitamina i hranjivih tvari. Ali ako jedete dovoljno kalorija iz raznih biljaka, voća, povrća, žitarica ne bi trebali da brinete o manjku hranjivih tvari.

Ako imate bilo kakvu nedoumicu u vezi nedostataka hranjivih tvari konsultujte se sa svojim ljekarom.