You are currently viewing Rješenje za trkače sa stomačnim problemima
Izvor: pixabay.com

Rješenje za trkače sa stomačnim problemima

Stomačne tegobe su navodno glavni uzrok za 35% neuspjeha u ultra trkama.

Veliki broj trkača doživi stomačne tegobe prilikom trčanja što rezultira u odricanju od određenih vrsta hrane. Gluten i mlječni proizvodi su prvi na udaru, a istraživanja ukazuju da low-FODMAP dijeta (dijeta gdje se ne konzumiraju namirnice koje imaju visok nivo spojeva kao što su fermentirajući, oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli) može imati najveći uticaj.

Za neke trkače ova grupa fermentabilnih ugljikohidrata može da izazove želučane tegobe. Neke od FODMAP namirnica su mahune, laktoza, pšenica, raž, mango i med. Za istraživanje, pratila se kratka low-FODMAP dijeta dok se održavao uobičajeni režim vježbanja, što je najmanje tri puta sedmično.

Rezultati studije su pokazali da je u kratkom periodu unos low-FODMAP značajno popravio probavne tegobe kod 69% učesnika.  

Nakon dijete učesnici su rekli da se bolje osjećaju dok vježbaju. Međutim studija navodi da je potrebno i dalje pratiti ishranu, kako bi se unio adekvatan nivo kalorija jer suFODMAP namirnice generalno bogate ugljikohidratima. Ako kao trkač razmišljate od dijeti trebali bi voditi računa o tome da unosite dovoljan broj kalorija.

Jedan od prijedloga za trkače koji imaju učestale probleme sa stomakom je da počnete navikavati stomak na različitu hranu. Trkači ne bi trebali trenirati samo noge nego i stomak. Trening stomaka može da spriječi stomačne smetnje na dan trke. Studije pokazuju da unos 90 grama ugljikohidrata po satu dok trenirate na 60% vašeg VO2 max značajno smanjuje stomačne probleme nakon samo dvije sedmice primjene ove metode u vašem treningu.