You are currently viewing Šta vam je potrebno da preživite na otvorenom?
Izvor: Photo by Brian Erickson on Unsplash

Šta vam je potrebno da preživite na otvorenom?

Ako ste se ikada uputili na trail ili u divljinu onda biste sigurno trebali znati sljedećih 10 stvari koje pomažu da budete sigurni na otvorenom.

Navigacioni sistem, ručna svjetiljku, zaštita od sunca, prva pomoć, nož, alat za gašenje požara, sklonište, dodatne kalorije, dodatna količina vode i odjeće su potrebne stvari u vašem ruksaku. Međutim, pored navedenih, postoji još jedna stvar koja ne može da stane u ruksak od 20l.

Šta smo to zaboravili navesti a potrebno nam je da preživimo na otvorenom? Lista sadrži ‘šta ponijeti’ sa sobom u divljinu, ali i ne ‘koga povesti’.

Za samostalne avanturiste, ovo se baš i ne može primjeniti. Razumijevanje ličnih vrijednosti kao i vrijednosti onih sa kojima idete u avanturu je važno jer vam može popraviti ili uništiti iskustvo. Morate znati kako se ponašate u rizičnim situacijama i kako to rade ljudi oko vas. Voditi razgovore na ovu temu prije polaska u planine može biti jednako važno kao i imati pitku vodu sa sobom.

Sve je zabavno i odlično dok vaše avanture ne postanu rizične. Koliko je važno znati šta imate u svom ruksaku, toliko je važno i znati sa kime idete u avanturu. To što se družite sa nekim svakodnevno ne znači da će biti adekvatan partner za vas tokom avantura po planinama.

Nije uvijek očigledno da li će vam neko odgovarati u avanturi u divljini. Sljedeći put, prije nego spakujete 10 osnovnih stvari kako bise krenuli u istraživanje sa prijateljima, dobro razmislite o sljedećem kako biste bili sigurni da je vaš prijatelj dobar i za avanturu:

1. Očekivanja

Budite sigurni da vaš prijatelj i vi poznajete rutu, očekivano vrijeme, šta nosite i šta možete očekivati ako stvari ne idu kako ste planirali. Budite otvoreni jedno prema drugom kad su očekivanja u pitanju prije nego krenete u avanturu.

2. Ciljevi

Da li je ovo zabavan dan za istraživanje? Trenirate li naprno ili jedni druge čekate na stazi? Razgovarajte o ciljevima i nastojte ih uskladiti.

3. Prethodno iskustvo i znanje

Pitajte ih o njihovim prethodnim iskustvima na trailu i planinama. Ako su bili u rizičnoj situaciji potaknite ih da podijele sa vama svoje iskustvo i kako su postupili. Vođenje ovakvih razgovora prije početka avanture može spremiti svakoga za uspjeh i zabavu.