You are currently viewing Teško protiv lakog: zašto je intenzitet rada važan
Izvor: Photo by Arek Adeoye on Unsplash

Teško protiv lakog: zašto je intenzitet rada važan

Razlika između teških i laganih napora je očita. Ali i lagani i teški napori su ključni za uspjeh i oba se moraju ozbiljno shvatiti.

Intenzitet svakog napora se odnosi na brzinu i tempo. Što brže trčite, to je veći intenzitet. Svaki dobar plan treninga uključuje različite vrste trčanja sa različitim intenzitetom. Večina njih bi trebalo da bude lagano, i samo nekoliko njih bi trebalo da bude teško. Stručnjaci bi rekli da je najbolje “pravilo” 80-20, gdje je 80% treninga lagano trčanje, a 20% bi trebalo da bude teško.

Koliko teško je teško?

Teški napori kao što je brzo trčanje zauzimaju posebno mjesto u treningu i ima glavnu ulogu u poboljšanju brzine i snage. Jedan ili dva treninga sedmično jačeg intenziteta je standardna praksa za one koji žele da poboljšaju svoje performase. Duga trčanja se često smatraju “teškim” zbog njihovog trajanja.

Da bi se maksimalno iskoristili napori, neophodno je da budete odmoreni, oporavljeni i spremni da radite na brzini i tempu. Previše treniranja ili previše umora od prethodnih trčanja će ugroziti fizičke koristi koje se mogu dobiti od ovih napora. To može da poveća rizik od povreda.

Šta se smatra lakim?

Večina trčanja bi trebala da bude lagana. Lagani  napori i oporavak razvijaju kardiovaskularni sistem, grade osnovu za trening i poboljšavaju izdržljivost. Lagano trčanje također omogućava tijelu da se oporavi i da se pripremi i prilagodi teškim naporima.

Lagano trčanje je efikasno samo ako se rade sa pravim intenzitetom. Najveća greška koju trkači prave je to da lagane dane trčanja rade previše teško/brzo. Opšte pravilo je da se krene lagano i da opravak traje 60 sekundi sporije nego maratonski tempo. Pored važnih prednosti koje dobivate od laganog trčanja, također ćete biti spremni sa sljedeći napor.