You are currently viewing Kako da jedete zdravo, a jeftino
Izvor: pixabay.com

Kako da jedete zdravo, a jeftino

Često se nagovještava da neko ko sagorijeva puno kalorija, može jesti sve što želi.

Trkači jedu puno, ali jesti puno “zdrave” hrane može biti skupo. Kupovina brendirane i “zdrave” hrane može biti nešto što trkači sebi ne može priuštiti – pa jedu bilo šta.

Prema studiji koja je rađena u Britaniji visoko prerađena hrana je jeftinija od “zdrave” hrane kao što je voće i povrće. Studija je otkrila da je dijeta “zdrave” hrane jako skupa u odnosu na dijetu prerađene hrane i rafiniranih žitarica.

Uzimajući u obzir rastuću cijena hrane bogate hranjivim sastojcima, evo tri savjeta i trika kako pomoći trkaču da dobro jedu.

Kupujte sezonski. Voće i povrće u sezoni će uvijek biti jeftinije nego van sezone. Ako tražite nešto izvan sezone, probajte sezonsko voće i povrće smrznuti. Smrzuto povrće je značajno jeftinije i hranjivo je kao i svježi proizvodi. Jedino upozorenje je sadržaj natrijuma. Neke smrznute i konzervirane namirnice sadrže puno natrijuma. Uvijek je dobro povjeriti etikete sa popisom sastojaka.

Kupujte na veliko. Kupovina žitarica, orašastih plodova i sjemenki na veliko je odličan način da potrošite manje i jedete omiljenu hranu. Proizvodi poput zobi, riže, quinoe, ječma, oraha i sušenog voća možete kupiti u vašoj lokalnoj prodavnici. Pravljenje vlastitog miksa je također odličan način da konzumirate ono što želite.

Isprobajte nekoliko obroka sedmično na bazi povrća. Najveće odstupanje u cijeni je kod mesa i kod izvora bjelančevina. U ovoj kategoriji “zdrava” hrana košta više u prosjeku od manje zdrave hrane. Razmislite o nekoliko recepata sa povrćem kako biste uštedili novac i naučili kuhati nešto novo. Mahunarke, jaja i tofu su tri opcije hrane koja je bogata hranjivim sastojcima. Isprobajte salatu od karfiola s bijelim grahom i keljom ili pečena tjestenina s crvenom paprikom.