You are currently viewing 5 vježbi koje možete raditi bilo kad i bilo gdje
Izvor: Photo by Gesina Kunkel on Unsplash

5 vježbi koje možete raditi bilo kad i bilo gdje

Obično kad ljudi čuju riječ vježbanje i trening misle na tertanu. Tu imate svu opremu plus prostirke za istezanje. Najveća prednost je u tome što niste ovisni o vremenskim prilikama. Jedini nedostatak može biti to kako doći do tamo.

Ako ne planirate trening odmah poslije posla i odete kući velike su šanse da nećete otići na trening kasnije. Imate uobičajene izgovore, “Ne mogu da vježbam, teretana je daleko” je jedan od izgovora. Ali čekajte imamo dobre vijesti:

Možete vježbati bilo gdje!

Mnoge vježbe ne zahtjevaju nikakvu opremu iz teretane. Možete vježbati koristeći vlastitu tjelesnu težinu tako da vam tegovi nisu potrebni. Postoji puno varijacija, važno je samo da pronađete onu koja vama odgovara.

Pokušajte vježbati na svježem zraku: Kad vježbate unutra imate sve što vam treba. Ovo je nevjerovatno praktično i štedi vam vrijeme. Kad ste napolju prvo morate naći mjesto za vježbanje. Ali mislite o tome ovako: Pojedinačne vježbe možete povezivati s kratkim trčanjem kako biste ostali zagrijani i kako biste stimulisali cirkulaciju. Tražite nove mogućnosti ili mjesta za vježbanje koja vam pružaju dodatne avanture.

5 vježbi koje možete raditi unutra ili napolju i objasniti ćemo vamo kako ih možete prilagoditi mjestu gdje vježbate.

Vježba 1: Čučanj i visoki skip

Čučanjevi su efikasna vježba jer cilja sve mišiće u donjem dijelu tijela. Također, možete jednu nogu podići iza sebe, savijenu u koljenu i raditi na ravnoteži. Mislite da su čučnjevi dosadni? Ne mora da znači. Samo ubacite neku raznolikost kako bi ih učinili zabavnijim.

Želite raditi ovu vježbu vani i učinite je zabavnijom? Jednom nogom se popnite na klupu u parku, drugu nogu povucite prema gore zatim se prebacite u čučanj.  

Vježba 2: Quick Feet

U ovoj vježbi trčite u mjestu koliko god brzo možete. Stopala ne bi trebali puno podizati od zemlje. Mnogo više prostora za ovu vježbu ćete imati napolju i možete trčati naprijed nazad, a ne samo u mjestu. Također, možete uključiti Quick Feet u treninge trčanja.

Ako želite uključiti ovu vježbu u vaš trening trčanja radite 20 sekundi quick feet nakon čega slijedi 80 metara trčanja. Ovo je jednostavan način da uključite ovu vježbu u trening za izdržljivost.

Vježba 3: High side plank leg lift right and left

High side plank je vježba koja radi core, stabilnost i poboljšava ukupnu napetost u vašem tijelu. Noga i gornji dio tijela bi trebali da oblikuju ravnu liniju i držite core zategnutim. Zamijenite stranu nakon nekoliko ponavljanja.

Jedna varijacija ove vježbe je da ruke i noge stavite na klupu u parku ili drugu uzdignutu površinu tako da se nalazite pod uglom u zavisnosti od toga koliki izazov tražite.

Vježba 4: Marširajuće sjedenje uz zid

Ovu vježbu možete raditi unutra ili vani. U sjedećem položaju se prislonite uz zid i noge dižite gore – dolje, povlačeći koljena prema prsima.

Pokušajte ovu vježbu raditi tako da se oslanjate na stup. Na ovaj način ćete poboljšati ravnotežu.

Vježba 5: Russian twist

Sjedite na pod i laganao spustite leđa malo unazad tako da ostanu ravna. Trbušni mišići treba da vam budu zategnuti. Sada rotirajte gornji dio tijela s jedne na drugu stranu. U standardnoj verziji noge su na podu. Ako želite veći izazov podignite noge s poda. Obavezno držite leđa ravno kad se rotirate. Russian Twist možete raditi bilo gdje – na prostirci, travi ili nekoj drugoj površini.

Također možete uključiti tegove u russian twist kao što su bučice, puna boca vode ili kamen koji možete držati u ruci, a da vam ne stvara nelagodu. Budite kreativni.