You are currently viewing Kada je uredu odustati? 5 razloga da ne trčite
Izvor: pixabay.com

Kada je uredu odustati? 5 razloga da ne trčite

Odustajanje nije uvijek najbolje rješenje i nije nešto što se preporučuje, ali činjenica je da nekada najbolje stati ili ne počinjati uopšte.

Tipičan razlog da ne trčite je kad ste bolesni ili povrijeđeni, ali ovo su logični razlozi, kao i kada ste preumorni, niste se dovoljno oporavili ili ste pretrenirani. Trčanje u ovim okolnostima nije dobra ideja i zapravo može biti štetno za vaše zdravlje, a da ne spominjemo vašu kondiciju i performanse.

Nekoliko situacija i okolnosti kad vam je bolje ne trčati i ne trenirati:

1. Bolesni ste

Previše ste bolesni za odlazak na posao? Ovo znači da imate cijeli dan za trčanje, zar ne? Pogrešno! Osim ako niste prehlađeni kada je lagano trčanje vjerovatno dobro, trčanje kad ste bolesni samo će odložiti vaš oporavak, a da ne spominjemo koliko će taj trening biti bolan. Ako uložite više napora u vježbe i trčanje dodatno ćete ugroziti vaš imunitet i narušiti zdravlje. Bolje vam je uzeti potrebno vrijeme za odmor i oporavak a trčanju se vratiti kada se budete osjećali svježe i zdravo.

2. Povrijeđeni ste

Logično je da ne treba da trčite povrijeđeni. Ovo može izgledati jednostavno ali je malo složenije. Bolovi i nelagode su dio trčanja, ali postoji razlika između trčanja sa bolom i trčanja sa povredom. Stres frakture, pokidani mišići, tetive i ligamenti ili hronični bolovi su jasno stanje koje zahtjeva slobodno vrijeme od trčanja. Opšte pravilo je da sve što uzrokuje promjene hoda ili trčanja vjerovatno je dovoljno opravdano za zaustavljanje. Isto tako akutni i jaki bol nikad nije idealan ili prihvatljiv. Ako se dogodi za se vrijeme trčanja zaustavite zbog bolova, ne počinjate ponovo dok problem ne bude rješen. Tup i neprekidan bol koji se ne pogoršava i koji ne utiče na korak trčanja/formu trčanja vjerovatno znači da i dalje možete trčati, ali morate to raditi oprezno. Međutim, ako je takva bol uzrokovana hroničnim problemom, ipak biste trebali potražiti pomoć doktora.

Samo vi možete znati šta jeste, a šta nije prihvatljiva količina boli s kojom možete trčati. Previše će trkača trčati uprkos problemima koji često pogoršavaju stvari što iziskuje još više slobodnog vremena. Opće pravilo je da prestanete trčati i da se odmarate dok bol ne prestane. Zatim uzmite još jedan dan da budete sigurni. Šta je gore tri dana odmora ili tri mjeseca pauze jer ste pogoršali povredu?

3. Osjećate se pretjerano umorno

Bilo da su duga trčanja u pitanju ili sati na nogama, fizički i psihički umor nisu idealno stanje za trčanje. I dok trčanje može podići vaše raspoloženje i nivo energije, ako ste stvarno umorni i osjećate se kao da ste istrošeni trčanje će samo pogoršati stvari. Odlučili ste se za lagano trčanje, provedite malo dodatnog vremena odmarajući se i opuštajući se i posebnu pažnju posvetite kvalitetnom snu i dobroj prehrani.

4. Niste se opravili

Teško trčanje ili teško trčanje u laganim danima je način da brzo ispraznite rezervar. Adekvatan oporavak je od suštinskog značaja za progresivnu adaptaciju i poboljšanje. Bez odmora izlažete tijelo stresu izvan onog što možete podnijeti i smanjujete performanse. Dajte tijelu odmor koji je poteban i razmislite da odvojite vrijeme ili trčite lagano između napornih sesija.

5. Pretrenirani ste

Ako znate da biste trebali trčati 90s na 400m, ali jedva da možete trčati dvije minute, nešto nije uredu i definitivno se ne trebate truditi da radite ono što vaše tijelo ne može podnijeti. Previše napora i nedovoljno oporavaka uz slabu ishranu, nespavanje ili stres može uzrokovati sindrom pretreniranosti koji može štetno uticati na vaše trčanje. Trebate odvojiti vrijeme za oporavak ili izabrati lagano trčanje dok se živost i motivacija ne vrate.