You are currently viewing 5 vježbi prije trčanja kako bi vaše trčanje bilo bolje
Izvor: pixabay.com

5 vježbi prije trčanja kako bi vaše trčanje bilo bolje

Trkači vole trčanje, ali ne vole druge stvari. Druge stvari kao što su istezanje, rolling, snaga, rehabilitacija i praktično sve što nije trčanje. Primjena ovih stvari u vašoj rutini može da spriječi povrede, poveća mobilnost i učini da trčanje bude lakše.

Korištenje ovih stvari sprečava povrede prije nego se dogode. Sve što vam treba je foam rolling i pet minuta vremena svaki dan. Jednom kad ovo postane vaša navika poboljšat ćete trčanje i noge će vam biti zahvalne.

1. Vježbajte vaše listove

Sve što vam treba za listove je foam rolling. Počnite sa cijelim listovima i kad naiđete na posebno bolno mjesto zadržite se nekoliko dodatnih sekundi na tom mjestu. Rotirajte nogu kako biste bili sigurni da ste obuhvatili i mišiće sa bočnih strana. Stavite jednu nogu preko druge kako biste povećali pritisak.

Ovo je vježba dva u jedan. Dok rolate vaše listove koristite vrijeme da rotirate članke u svakom smijeru. Mobilnost članka je jedna od najvažnijh stvari.

2. Iskorak

Ovaj iskorak je sa rotiranjem. Napravite iskorak tako da vam je koljeno na podu. Lakat poravnajte sa koljenom koje je naprijed i pokušajte da dodirnete pod. Ako vam je ovo teško pomaknite koljeno malo naprijed ovo će vam također omogućiti da istegnete kuk. Pomicanjem noge naprijed pomaže kod mobilnosti leđa i jačanja fleksora kuka.

3. Pomjeranje leđa

Pomjeranje vaših leđa pogotovo ako vam je posao da sjedite za računarom 8 sati neprocjenjivo je za vašu ukupnu mobilnost. Ovo istezanje je veoma lako i njevjerovatno. Jednostavno uzmite foam roller i stavite ga ispod leđa i “kotrljate se” ako postoji mjesto gdje osjećate posebnu napetost zadržite se na tom mjestu kako biste ga dodatno opustili.

4. Pas koji gleda dolje sa naizmjničnim istezanjem listova

Pas koji gleda dolje je poza u jogi koja isteže listove. Kad se nađete u poziciji psa koji gleda dolje pomjerajte svoje pete dolje gore.

5. Brid dog

Prvobitna funkcija ove vježbe je da aktivira vašu stražnjicu. Podignite lijevu nogu i desnu ruku, zatim desnu nogu i lijevu ruku. Držite nekoliko sekundi.