You are currently viewing Šta jesti i piti na dan vaše velike trke, a šta ne
Izvor: Sarah Pflug - burst.shopify.com

Šta jesti i piti na dan vaše velike trke, a šta ne

Nije tajna da ishod trke može zavisiti od toga šta pojedemo. Ali to nije jedina bitna stvar.

U jednoj anketi, 41% trkača se izjasnilo da su im stomačni problemi upropastili trku.
Većinu problema je moguće spriječiti ako se pridržavate određenih smjernica…

Pojedite nešto

Jedite i proteine i ugljikohidrate, kao npr. jaje ili puter od kikirikija sa tostom, tri do četiri sata prije trke. To će vam pomoći da održite stabilan nivo šećera u krvi tokom jutra i spriječće da osjećate glad ili tromost neposredno prije trke.

Popijte normalnu dozu kofeina

Istraživanja su pokazala da sportisti koji konzumiraju kofein prije trke imaju bolji učinak od onih koji to ne čine, ali ako popijete već dozu nego uobičajeno to može dovesti do uznemirenosti i/ili probavnih problema.

Ustanite ranije

Ustanite barem 3 sata prije trke kako bi imali vremena da jedete, pijete i da iskoristite toalet. Ciljajte na to da dođete na startnu poziciju barem jedan sat prije poćetka – i prije ako je veća trka u pitanju – kako bi se mogli orijentisati i po potrebi ponovo koristiti toalet.

Nemojte počinjati sa previše tečnosti u stomaku

Popijte oko 0.50l tri do četiri sata prije starta. Otiđite u toalet kako ne bi počeli trčati sa stomakom prepunim tečnosti.
Pola sata prije početka trebali bi popiti 0.15l do 0.30l vode ili nekog sportskog napitka.

Ne pokušavajte ništa novo

Samo zato što ste daleko od kuće ili ste besplatno dobili neki uzorak sportske hrane, ne pokušavajte ništa što do sad niste koristili prije trke.