You are currently viewing Sindrom pretreniranosti kod trkača
Izvor: Photo by Autumn Goodman on Unsplash

Sindrom pretreniranosti kod trkača

Ako se nađete u situaciji da se mučite da odradite trening laganog trčanja ili nemate motivacije da pokušate napraviti plan treninga možda ste pretjerali sa treniranjem.

Pretreniranost je uzrokovana dužim periodima intenzivnog treninga  bez da ste bili u mogućnosti da se potpuno opravite. Često se javlja kao povećavanje volumena treninga kao što je kilometraža ili intenzitet što zahtjeva  naglasak na pravilnom oporavku.

Koja je šteta od pretreniranosti?

Pretreniranost može predstavljati višestruke znakove i simptome  uključujući  umor, bol ili slabost u mišićima, poremećaj u spavanju, promjene raspoloženja, gubitak težine ili dobitak, povišen krvni pritiska i/ili otkucaje srca u mirovanju.

Često smanjenja sposobnost da se urade teški napori kao što su treninzi ili trke postaje očigledan znak da ste pretrenirani. Iznenadni ili dramatični gubitak interesovanja i motivacije za treniranje je još jedna jasna indikacija da ste možda “izgorili” – zajednički termin za opisivanje pretreniranosti – i zahtijeva pauzu.

Da li ste u opasnosti i šta trebate uraditi povodom toga?

Dok su periodi treških treninga gdje neprestano trenirate bez uzimanja slobodnog dana to može biti najveći rizik od pretreniranosti, svaki trkač koji ne uzima odmor ili opravak je u opasnosti. Uzimanje dodatnog vremena za odmor nakon napornog treninga često je najsigurniji način da se izbjegne pretreniranost.  

Ako i kada dođe do pretreniranosti oporavak može potrajati sedmicama. U nekim teškim slučajevima, pretreniranost može uticati na nervni, endokrini i imunološki sistem organizma, ostavljajući osobu ranjivom na fizičke bolesti i povrede, kao i promjene raspoloženja, anksioznost i depresiju.

Svakodnevni stresovi koji nisu povezani sa trčanjem, loša ishrana i nedostatak kvalitetnog sna mogu takođe doprinijeti pretreniranosti.

Najbolji način da pobjedite pretreniranost je da je izbjegavate. Kad su vam dani teških treninga obratite pažnju na to kako se osjećate prije, za vrijeme i poslije svakakog trčanja i treninga, ako se loše osjećate nemojte nastaviti s treniranjem sve dok se ne budete osjećali dobro. Jedan loš trening ili dugo trčanje nije problem ali svakodnevni teški treninzi znači da pretjerujete i da trebate dodatni odmor. Preskakanje teškog treninga ili dugog trčanja kad se ne osjećate dobro se uvijek isplati. Slušajte svoje tijelo i naučite kad se trebate odmoriti od treniranja.