You are currently viewing 5 načina da spriječite probleme sa želucem
Izvor: pixabay.com

5 načina da spriječite probleme sa želucem

Mjesecima ste žrtvovali vaše vrijeme, ustajali ste rano umjesto da ste spavali i trenirali ste po lošem vremenu, sve radi priprema za maraton. Iako ste spremni da udovoljite vašim ciljevima, problemi poput mučnine, uznemirenosti želudca, proljeva i nadutosti mogu u potpunosti sabotirati vaš rad.

Pročitajte 5 savjeta za ishranu kako biste izbjegli probleme sa želudcem i kako biste ostvarili ciljeve na dan trke.

1. Pazite šta jedete prije trke

Neke namirnice mogu da izazovu probleme sa želudcem. Iako salata sa grahom, orasima i avokadom može zvučati kao dobar izbor, jesti ovo prije trke ne bi bio dobar izbor. Razlog zašto ovo nije dobro prije trke je visok sadržaj vlakana, koji mogu izazvati plinove i visok sadržaj masti odlaže pražnjenje želudca. Druga stvar koju treba izbjegavati prije trke su šećerni alkoholi koji djeluju kao laksativi i kofein koji ubrzava kretanje kroz crijeva.

2. Ostanite adekvatno hidrirani

Dehidracija za vrijeme trke također može dovesti do problema sa želudcem jer dehidracija smanjuje protok krvi u crijeva što negativno utiče na probavu. Ovo je jedan od razloga zbog ćega problemi sa želdcem češći na kraju trke. Potrebe za tečnošću za vrijeme trke su različite od sportiste do sportiste. Uđite u trku dobro hidrirani i sa dobrim planom za hidrataciju za vrijeme trke kako biste spriječili dehidraciju.

3. Pogledajte koncentraciju ugljikohidrata

Uzimanje ugljikohidrata za vrijeme vježbi izdržljivosti poboljšava performanse, ali također može da izazove probleme sa želudcem ako se ne uzimaju pravilno. Previsoka koncentracija ugljikohidrata uzrokuje uvlačenje vode u crijeva što dovodi do problema sa želudcem i proliva. Uzmite energetske gelove koji su koncentrisani izvori ugljikohidrata. Također izbjegavajte tečnosti sa koncentracijom ugljikohidrata većom od 10%.

4. Trenirajte crijeva

Baš kao što trenirate mišiće za dan trke tako i crijeva treba da budu trenirana. Vježbajte unos namirnica koje planirate konzumirati na dan trke, na ovaj naćin crijeva će se prilagoditi i bolje će apsorbovati ugljikohidrate. Ovo sprečava probleme sa želudcem na dan trke.

5. Vježbajte plan ishrane

Svako dugo trčanje koristite kao praksu za dan trke. Noć prije dugog trčanja jedite hranu koju planirate da jedete noć prije trke. Također napravite isti doručak prije dugog trčanja koji planirate konzumirati na dan trke. I za vrijeme trčanja koristite iste gelove i tečnosti koje planirate da koristite za vrijeme trke. Vježbanje rutine koju ćete koristit na dan trke pružiti će vam samopouzdanje na dan trke.

Uz svu energiju i vrijeme koje ste uložili u trening, ne dozvolite da vas problemi sa želudcem spriječe da postignete ciljeve na dan trke.