You are currently viewing Da li trebate promijeniti način trčanja
Izvor: pixabay.com

Da li trebate promijeniti način trčanja

Trkači se često pitaju trebaju li promijeniti način trčanja. Ovo je komplikovano pitanje, ali najčešći odgovor je da, ako imate problema s ponavljanjem povreda.

Istraživanje koje je rađeno u Americi 2018. godine sugeriše da postoje specifične karakteristike hoda kod trkača koji su povezani s učestalim povredama.

Povrede trkača

Istraživanje je ispitivalo dvije različite grupe trkača, jedna grupa koja je imala povrede i druga grupa koja je bila zdrava. Grupa s povredama je imala četiri podgurope trkača s bolovima u čašici, problem sa IT bandom, probleme s potkoljenicom ili probleme s ahilovom tetivom.

Povrijeđeni trkači su imali nekoliko zajedničkih stvari kad je u pitanju trčanje. Imali su rotiranu karlicu, gornji dio tijela nagnut prema naprijed, ispružena koljena i snažan udar peta kada imaju kontakt sa zemljom. Kod svakog stepena rotacije karlice trkači su imali 80 posto veću vjerovatnoću da će razviti povredu.

Zdravi trkači

Zdravi trkači imali su normalno postavljene kukove i koraci su bili ujednačeni s manje ispruženim koljenima.

Međutim, ako vaš trkački oblik ne uzrokuje povrede nemojte popravljati ono što nije pokvareno. Istraživanje iz 2018 čak navodi da je i blaga asimetrija u vašem trčanju normalna. Trkači koji su učestvovali u studiji su bili elitni trkači i vjerovatno je da su njihovi koraci bili efikasniji. Istraživanje je pokazalo da, iako velika ili obnovljena povreda može biti pokazatelj problema s formom, blago asimetrično trčanje koja ne uzrokuje nikakve probleme vjerovatno nije problem. Ovom u prilog ide to da za vrijeme produženih trening i trčanja, tijelo prirodno usvaja najefikasniju formu trčanja, ne postoji pravilna ili savršena forma trčanja.