You are currently viewing Da li lijekovi za imunitet zaista djeluju?
Izvor: pixabay.com

Da li lijekovi za imunitet zaista djeluju?

Sezona gripa je i svake godine postoji novi način da se borite sa gripom. Trkači mrze da budu bolesni, bolest ometa njihove treninge i odgađa teške treninge čak i trke, tako da žele da izbjegnu gripu.

Jedna od doktorica kaže da reklame za zdravlje nisu loše, ali sigurno ne pojačavaju imunitet toliko. Lijekovi za imunitet kad je gripa u pitanju su učinkoviti samo 60%. Nema puno toga što je efikasno kod spriječavanja gripe.

Lijekovi za imunitet su korisni za vaše zdravlje iz nekoliko razloga: obično sadrže vitamin C, djeluju protivupalno i puni su antioksidanata. Nijedna od ovih stvari nije loša za trkače, ali ni jedna od ovih stvari ne jača imunitet. Sastojici poput kajenske paprike mogu poboljšati cirkulaciju i pomoći kod zacjelivanja tkiva, ali ne bismo rekli da ima jak uticaj na imunološki sistem.

Što se tiče hrane koja pojačava imunološki sistem i pomaže kod oporavka od gripe može se reći nešto o pilećoj supi, smiješno je to što postoji istraživanje o pilećoj supi, ona vas zagrijava, hidrira i sadrži so. Tražite hranu koja sadrži puno vitamina C i cinka. Na primjer bobice, papaja i špinat su puni vitamina C. Cink se može naći u sjemenkama tikve.

Trkači bi trebali da izbjegavaju hranu koja stvara sluz. Hrana koja stvara sluz su mliječni proizvodi, soja i banana.