You are currently viewing Veliki rizik za trail trkače
Izvor: Photo by Kalen Emsley on Unsplash

Veliki rizik za trail trkače

Trčanje na trail stazama i planinama ima svoje rizike. Bilo da krenete nespremni, izgubite se, izvrnete članak, nestane vam vode i goriva, padnete ili imate krvavi žuljeve – iako radite ono što volite može da bude rizično. Ali izbjegavanje rizika neće vas dovesti do toga da postanete trail trkač.

Prema društvenim mrežama svi kao istražuju Alpe u svako doba dana. Ali najbolji i najiskusniji trail trkači znaju koja je korist reći ne avanturama. Slušaju svoje tijelo, ostaju dosljedni kad im je potreban odmor. Znaju da više nije bolje i često odbijaju poziv da idu u planine.

Stalnim istraživanjem staza rizikujete “izgaranje”, povrede i pretreniranost. Najbolji trail trkači su naučili kako da kažu ne tako da ne kompromituju svoje treninge i tako da mogu povećati svoju snagu.

Ako se ne želite poboljšati kao trail trkač slobodno se prepustite svim avanturama. Ako želite biti jači, brži i trkač mnogo godina morate naučiti reći ne. Reći ne nije lako i zahtjeva mentalnu snagu i volju. Sljedeći put kad iskusite strah od nestajanja isključite instagram i postavite sebi ova pitanja:

Šta je moje zašto?

Je li avantura dio vašeg trening plana ili vam je cilj da doživotno trčite? Ako vam se tijelo osjeća umorno i iscrpljeno najbolje je reći samo ne.

Vodi li ova trail staza igdje?

Osim ako niste krenuli u zombi apokalipsu, velike su šanse da će ova avantura biti tu i sutra, sljedeće sedmice i sljedeće godine.

Hoće li me se prijatelji odreći ako slušam svoje tijelo?

Ako možete dajte što je više moguće informacija prijateljima prije nego se upute u planinsku avanturu. Bezuslovno podržavanje je jako važno. Pravi prijatelji žele da učinite ono što je nabolje za vas.

Šta bi uradio?

Zamislite trail trkača na vrhu njihove igre i koristite ih kao model.