You are currently viewing Negativna strana samokontrole
Izvor; pexels.com

Negativna strana samokontrole

Samokontrola je nešto što je svima potrebno. Sami sebi kažemo kako nam nedostaje samokontrola u ishrani, rutini i generalno u svakodnevnom životu.

Ali samokontrola, uključujući trčanje, može biti pretjerana. Kad prelazite sa samokontrole na pretjeranu kontrolu možete pogoršati rezultate. Samokontrola je odlična karakteristika, mada možete pretjerati sa samokontrolom.

Samokontrola je svakako važan aspekt trčanja. Ako ne trenirate i niste dosljedni, nećete vidjeti poboljšane rezultate. Ponekad sportisti ne razumiju važnost oporavka. Možete biti fokusirani i možete razmišljati o treningu, a onda ga trebate ostaviti po starni i uraditi nešto drgačije, ugodno i zabavno. Morate dati vašem mozgu i tijelu vremena  za oporavak što može osigurati da u narednoj sedmici imate još bolji trening.

Previše zadržavanja dovodi do toga da kontrolišete sve. Kad trkač želi imati vremena za sve aspekte treninga to može negativno uticati na performase. Kad želite da kontrolišete sve, sve vrijeme, dvije stvari se dešavaju psihički i fiziološki ste pod stresom, ne dišete dobro, ne možete se opustiti i oporaviti. Napetost u tijelu, vrlo normalan fiziološki odgovor na stress, može izazvati umor i povrede.

Ako ste postavili visoke ciljeve za 2019 godinu i zabrinuti ste da se uvlačite u područje velike samokontrole, bolestan i poremećen san su dva jasna pokazatelja. Naučite kako da razdvojite svoj trening. Idite na tempo ili na težinu i onda završite s tim. Ako razmišljate sve vrijeme o trčanju ne oporavljate se.

Ako ste postavili specifične ciljeve i zaista želite da budete brži ove sezone morate napraviti lični balans u životu. Postoje pojedinci, poput profesionalnih trkača, čiji bi životi mogli biti veoma fokusirani na trčanje. Ali najbolji trkači imaju i druge interese u životu. A ovi drugi interesi su važan dio performasi. Oni vam dozvoljavaju da budete fokusirani, barem jedan dio dana, na školu, posao, učenje nečeg novog ili čitanje knjige. Izgleda nelogično, ali ponekad najbolji trkači trening nema veze sa trčanjem.