You are currently viewing Šta je fartlek?
Izvor: unsplash.com

Šta je fartlek?

Ako ste ikad gledali online trening planove vjerovatno ste nekoliko puta naletili na fartlek i sigurno se zapitali šta je ustvari to.

Fartlek na švedskom znači igra s brzinom, fartlek je trčanje u kojem varira brzina i jedan je od najlakših načina da se ubaci brzo trčanje u trening. Umjesto da radite set intervala na stazi, fartlek je slobodno struktuiran i može se obaviti i na cesti i na trailu.

Započnite sa desetominutnim laganim trčanjem. Jednom kad ste se dovoljno zagrijali, izaberite orijentir udaljen odprilike 200m (ili koliku god udaljenost želite) i trčite prema njemu jakom ali kontrolisanom brzinom. Kada dođete do orijentira usporite na ugodnu brzinu ili trčite dok vam se disanje ne vrati u normalu.

Prednost fartleka je njegova prilagodivost. Uradite to na bilo koji način koji smatrate prikladnim. Možete uraditi seriju sprintova od 100m koje možete povezati sa trčanjem za oporavak ili možete trčati sekcije od 600m do 800m 5K brzinom. Šta god izaberete, ne možete pogriješiti sa fartlek treningom.