You are currently viewing Brdski sprint
Izvor: Photo by Brian Metzler on Unsplash

Brdski sprint

Sada je najbolje vrijeme da izađete, popravite formu i zabavite se s treningom. Bilo da tek počinjete trčati nakon nekoliko mjeseci pauze ili se gradite za sljedeću sezonu ovo je odličan trenutak za kratke i intenzivne treninge koji razvijaju brzinu i snagu. Za ovu sedmicu vam predlažemo brdski sprint.

Kako da ih efikasno radite?

Sprint na brdu je zabavan i efikasan način dodavanja fizičkog i mentalnog podsticaja u vašoj trkačoj rutini uz istvoremeno izbjegavanje prekomjerne povrede.

Brdski sprintovi treba da budu kratki i treba da se rade relativno brzim tempom. Da biste to uradili pronađite veoma strmu dionicu. Počnite od dna brda i trčite brzim tempom uzbrdo. Probajte trčati 10 – 20 sekundi u najtežim naporima.

Na kraju svakog sprinta trebali biste duboko disati i vaši otkucaji srca će biti povišeni. Lagano hodajte ili polako trčite nazad do dna brda, sa minutom oporavka između. Nastojte da trčite neprekidno ukupno 5 minuta.

Odricanje: ovo je veoma teško. Vjerovatno je da ćete željeti da stanete ali znajte da ova vrsta napora pruža ogroman poticaj vašoj brzini, snazi, formi, načinu trčanja, mentalnoj znazi i ukupnoj kondiciji. Ovo je jedan od načina da dobijete brze koristi a da ne uložite puno vremena. Također je relativno mali rizik i potrebno vam je malo vremena da se oporavite. Radite ovu vrstu treninga jednom ili dva puta sedmično nakon laganog trčanja i težite da svake sedmice dodate nekoliko ponavljanja.