You are currently viewing Solo trčanje ili trčanje sa partnerom
Izvor: pixabay.com

Solo trčanje ili trčanje sa partnerom

Treniranje za trku, posebno za dugu distancu, je pravi izazov i zahtjeva posvećenost i dosljednost. Ako želite dati najbolje od sebe morate tako i trenirati.

Iako možda razmišljate o trčanju kao solo sportu, prednosti postoje i kad trčite sami i kad trčite s nekim. Kad trenirate za najbolje rezultate, uzmite vremena da razmislite o obje opcije i pronađite onu koja vama odgovara.

Trčanje sa partnerom

Odgovornost

Ako planirate da trčite s nekim, manje je vjerovatnoća da ćete odustati. Ako trenirate za trke ne biste trebali propustiti trening – ali svi smo mi ovdje ljudi. Možda je baš prijatelj s kojim trčite taj koji vas drži na stazi. Za početnike ovo može imati posebne koristi, ovako osiguravate da ne propuštate trening.

Sigurnost

Da li vam dnevni raspored omogućava trčanje samo pred mrak i noću? Trčanje s partnerom je dobar izbor u ovoj situaciji kako biste osigurali da ste sigurni. Ovo je posebno važno za žene. Povećajte vidljivost sebe i partnera kad trčite noću s ručnim lampama, svijetlećim trakama za ruke i noge.

Manje je dosadno dugo trčanje

Možda vaša motivirajuća playlist nije više motivirajuća i postaje vam dosadna nakon nekog vremena. Časkanje s prijateljem za vrijeme trčanja čini da vrijeme prolazi brže.

Vrijeme s partnerom

Tračanje s vašim partnerom može vam pružiti vrijeme za povezivanje. Je li stres zbog posla i života stvorio malu distancu između vas? Ponovo se povežite za vrijeme trčanja – možda možete zajedno trenirati čak i za istu trku. Postavite zajedničke ciljeve i krenite da ih ostvarujete zajedno.

Trčanje solo

Želite biti sami

Možda imate osjećaj kao da stalno nešto radite za druge i trčanje je vrijeme da se malo odmorite i da se malo ispušete. Izlazak na trčanje može biti odlično vrijeme da budete malo sami sa sobom i svojim osjećajima ili čak da idete na meditirajuće trčanje.

Vrijeme je da budete ozbiljni

Kad imate neki cilj na umu ili radite neku vježbu za brzinu možda ćete trebati biti sami kako biste se fokusirali na postizanje vaših ciljeva. Ovo je uredu, odvajanje vremena za ove vježbe pomoći će vam da poboljšate performanse. Nemojte se bojati reći vašem partneru da želite danas ići sami na trčanje, ako mislite da je to ono što vam treba.

Veza uma i tijela

Za vrijeme solo trčanja možete slušati vaše tijelo i obratiti pažnju na to kako se osjećate i kao se krećete. Možda su vam mišići zadnje lože i listova malo zategnuti i treba im ekstra istezanje ili foam rolling ili je možda vaše ubrzanje savršeno i želite to mentalno zabilježiti – ovo je vaše vrijeme.

To je vaša trka

Solo trčanje vas priprema za dan trke – trku možete voditi samo sami za sebe. Vjerujte u sebe kada preolazite preko teškog terena i naučiti da snagom svog uma prevaziđete te teže kilometre.