You are currently viewing 3 vitamina koja štite vašu kožu od sunca
Izvor: Photo by Bruna Branco on Unsplash

3 vitamina koja štite vašu kožu od sunca

Vaša koža je crvena, zategnuta i vruća. “Bio sam napolju samo nekoliko minuta” to je ono što većina ljudi kaže kad dobije opekotine od sunca. Ali čak i ako mislite da je to manja opekotina vaša koža ne zaboravlja. Da bi ste smanjili rizik od raka kože morate koristiti zaštite od sunca koje su prikladne za vaš tip kože. Kao dodatak pravoj kremi za sunčanje, možete povećati vaš SPF kože određenom hranom.

Vitamini koji mogu zaštiti vašu kožu od UV zraka

Vitamin A čini vašu kožu mehkom, daje joj dobru boju  i štiti od opekotina. Vitamin A se nalazi samo u životinjskim proizvodima kao što su jaja, sir, puter i tunjevina. Hrana poput mrkve, spanača i brokula sadrži karoten koji tijelo pretvatra u vitamin A. Pošto su karoten i vitamin A rastvorljivi u mastima, preporučeno je da se doda malo masti kako bi se apsorbovali.

Vitamin C ne samo da podržava imunološki sistem nego je važan i za jačanje i zaštitu vaše kože. Ovaj dragocijeni vitamin koji ima antioksidativno djelovanje i može da se nađe u limunu, naranči, grejpu, jagodama, trešnjama, kao i u paprikama i krompiru.

Vitamin E jača imunološki sistem i antioksidativan je. Djeluje kao štit protiv UV zraka. Kada se uzima redovno, vitamin E može pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih čestim sunčanjem. Ovaj vitamin je prisutan u namirnicama kao što su ulje suncokreta i avokada, orašasti plodovi poput oraha, badema i proizvoda od cijelih žitarica.

Nemojte propustiti ni ove namirnice:

  • Lubenica, papaja i paradajz sadrže likopen, što ovim namirnicama daje jaku boju. Ovo hemijsko jedinjenje je također važan antioksidans i štiti vašu kožu iznutra.
  • Riba (posebno losos) sadrži omega 3 masne kiseline. One blokiraju oslobađanje enzima induciranim UV zračenjem.

Ako dodajete redovno ove vitamine u vašu ishranu vaše tijelo je u stanju da uhvati slobodne radikale formirane od sunca i učini ih neaktivnima. Ovo je dobar način za borbu protiv oštećenja kože od sunca. Osim toga, antioksidanti mogu podržati proces regeneracije vaše kože i spriječiti prerano starenje.

Kao što je gore navedeno, prirodne metode zaštite kože treba razmotriti samo kao dodatnu podršku i nikada ne zaboravite koristiti visokokvalitetne kreme za sunčanje i zaštitu od sunca.