You are currently viewing Kako razviti ljubav za trčanjem
Izvor: pexels.com

Kako razviti ljubav za trčanjem

Trčanje nije lako, ali nemojte odustati odmah. Većini trkača bude dosadno u početku, ali vremenom se dosada pretvori u ljubav.

Kako da naučite voljeti trčanje u 3 jednostavna koraka:

1. Zamijenite očekivanja s radoznalošću

Pa šta ako vaš kolega koji je počeo da trči prije 2 mjeseca već učestvuje u trci? Ili ako vaša sestra može trčati 30 minuta bez ikakvog treninga?

Svi su ljudi drugačiji. Savladajte svoj ego i riješite se očekivanja o tome kako bi trebalo da budu vaše trčanje. Šta biste trebali raditi umjesto toga? Postanite radoznali. Ako prije niste voljeli trčanje, možda otkrijete nešto novo o sebi.

Izađite i trčite bez ikakvih pravila: Stanite kada god vam je volja i hodajte malo. Brže trčite 2-3 minute. Odradite sprint uzbrdo. Probajte odraditi nasumične treninge trčanja kako biste vidjeli šta vam najbolje odgovara. Možda će vam odgovarati mirno, umjereno ili sporo trčanje ili adrenalin koji dobijete od sprinotova.

2. Postavite sebi manje ciljeve

Umjesto da pokušate da odradit 5K ili 30 minuta laganog trčanja što prije, odaberite cilj koji možete ostvariti za jednu sedmicu. Da, za samo jednu sedmicu.

Primjeri lako ostvarivih ciljeva : Trčite 2 minuta duže nego prošli put. Trčite 2 puta u jednoj sedmici. Trčite 15 minuta bez stajanja. Uradite 3 sprinta uzbrdo.

Ključno je da se osjećate dobro u svojim postignućima iz dana u dan – nemojte čekati na neku važnu prekretnicu da se osjećate kao da ste nešto uspjeli. Trebate stvoriti naviku prije nego što možete početi ciljati ka većim ciljevima.

3. Nabavite GPS sistem za praćenje

Niko ne počinje trčati bez razloga. Vi, kao i svi drugi, želite nešto postići. Bilo da se radi o skidanju mase, poboljšanju vašeg kardiovaskularnog zdravlja ili jednostavno želite da budete u mogućnosti da istrčite polumaraton – treba vam alat kojim možete pratiti vaš napredak.

Zašto je sistem za praćenje vrijedan? Uzmite sat koji ima GPS sistem za praćenje i osjećat ćete se kao trkač. Zvuči površno ali je istina. Ne samo da će vas podsjetiti kada je vrijeme da trčite, već će vam dati i direktnu povratnu informaciju o svom trudu koji ste uložili što čini veliku razliku. Biti u stanju vidjeti pređene kilometare i potrošene kalorije može podići vaše trčanje na viši nivo.