You are currently viewing Sok koji može poboljšati vaš trening i zdravlje
izvor: pexels.com

Sok koji može poboljšati vaš trening i zdravlje

Vjerojatno ste svjesni fantastičnog ukusa koje imaju ljetne trešnje, ali postoji i nova popularna trešnja za koju možda niste čuli: opora trešnja.

U poređenju sa slatkim trešnjama, opora trešnje imaju intenzivniju crvenu boju i jak kiselo-slatki ukus, kao i značajno viši nivo antioksidanata. Mogu se naći svježe ili osušene i često se pretvaraju u sok. Ove trešnje brzo dobijaju na interesu zbog svojih prednosti za zdravlje i performanse.

Pogodnosti za sportiste

Opora trešnja ili sok od opore trešnje , možda nije prva stvar za koju mislite da možete posegnuti nakon treninga, ali istraživanja pokazuju da bi možda trebali ponovo razmisliti o tome. Opora trešnja ili sok od opore trešnje su nutricionistički jako hranjivi. Čaša soka obezbeđuje obilne ugljikohidrate, vitamin A, vitamin C, mangan i kalijum. Osim toga bogate su polifenolima i antocijaninima, koji su uključeni u antioksidantne i antiinflamatorne aktivnosti ćelija.

Nivo antocijana u oporim trešnjama premašuju one u slatkim trešnjama i drugom voću. Antioksidanti u oporim trešnjama mogu pomoći u oporavku mišića i igrati ulogu u smanjenju upale i oksidativnog stresa koji vježbe mogu izazvati na tijelu. Kada vježbate i stavljate mišiće pod stres, može doći do gubitka funkcije mišića uslijed mehaničkog i imunološkog stresa. Antiinflamatorna svojstva mogu smanjiti upalne mišićne reakcije, što dovodi do bržeg oporavka nakon vježbanja.

Koristi za mozak

Sok od opore trešnje može biti koristan i za druge, a ne samo za sportiste. Vjeruje se da visoki sadržaj antioksidanti u soku pomaže u smanjenju upale i smanjenju simptoma kod hroničnih stanja kao što su artritis i osteoartritis, kao i za jačanje imunološkog sistema. Opore trešnje također mogu smanjiti oksidativni stres i upalu u mozgu, što može zaštititi od kognitivnog pada koji je vidljiv u starijoj populaciji.