You are currently viewing Zašto ograničavanje kalorija ne funkcioniše
Izvor: pixabay.com

Zašto ograničavanje kalorija ne funkcioniše

Nagomilali ste kilograme ‘preko noći’. Vidite fotografiju sebe i zapitate se ko je ta velika osoba koja bulji u vas. Ili ste vidjeli vagu u kući vašeg prijatelja i ne možete odoljeti želji da se popnete na nju.

Trkači, prije nego ograničite unos kalorija pročitajte ovo.

Često imamo bitke sa našim umovima. Držite se zdrave ishrane, ali odjednom je sav vaš fokus nestao i vratili ste se ishrani od prije.

Jasno je da ako ste teži trkač stavljate dodatni stres na mišiće, kosti i tetive, što vas može dovesti do većeg rizika od povreda, ali realno većina vas pokušava smršati.

Ali prije nego što sebi ograničite kalorije razmislite o ovim razlozima zašto ograničavanje kalorija ne funkcioniše:

Može da izazove suprotno

Mnogi se trkači okreću ograničenju kalorija kako izgubili viškove. Efikasan alat, ali ako pretjerate može izazvati samo suprotan efekat. Ako vaše tijelo koristi 3000 kalorija dnevno i vi odjednom smanjite na 1000 vaše tijelo će biti vrlo zbunjeno.

Kad previše ograničite kalorije vaše tijelo će se adaptirati i zbog toga će se držati svakog zalogaja koji konzumirate.

Kad prvi put odlučite da smršate mislite ako manje jedete da ćete prije smršati. Nažalost to nije tako, pogotovo ako trčite da biste smršali.

Nećete imati energije

Kalorije koje unosite su energija, gorivo za vaše treninge. Ako ne konzumirate dovoljo nećete moći da trčite daleko ili brzo. Bez kalorija propuštate priliku da napravite značajan dobitak u kondiciji za kojom ćete požaliti na dan trke.

Manje hranjivih tvari za popravak i oporavak mišića

Vaše tijelo neće moći da se popravi nakon trčanja što znači da će se vaši mišići slomiti. Ovo znači da ćete ući u sljedeći trening, a da niste potpuno oporavaljeni. Sljedeći trening će gurniti vaše tijelo preko ruba. Ovim rizikujete pretreniranost.

Izgubićete metabolički aktivno tkivo

Ako ne želite da oštetite mišiće razmislite o sljedećem: mišić je metabolički aktivno tkivo (što znači da vaše tijelo sagorijeva kalorije da zadrži taj mišić). Mišići ubrzavaju metabolizam tako da sagorite više kalorija.

Vaš metabolizam će usporiti

Međutim, ako počnete da gubite taj mišić vaše tijelo će značajno usporiti vaš metabolizam da bi sačuvalo kalorije. Nećete izgubiti veliki broj masti, ali ćete nastaviti da gubite mišiće dok vaše tijelo gubi masnoću, znajući da ga može koristit u vrijeme teškog gladovanja.

Koja je zdrava količina kalorija koju trebate ograničiti?

Ako želite da izgubite na težini trebali biste težiti da imate deficit od 400 – 600 kalorija dnevno. Ako pokušavate da izgubite 1000 – 1500 kalorija dnevno morate žrtvovati neke namirnice koje vas održavaju zdravim. Razmislite o svim vitaminima i mineralima, proteinima, dobrim mastima i ugljikohidratima koji će vas držati punim energijom i snažnim.

Ograničavanjem vi ćete biti previše gladni. Kad ste gladni potreban je samo jedan trenutak da izgubite fokus.

Smanjite 400 – 600 kalorja po danu i izgubite težinu na zdrav način i nastavite da poboljšavate vaše trčanje što će donijeti više istinske sreće i zadovoljstva u vaše živote.