You are currently viewing Prednosti trčanja u prirodi
Izvor: pexels.com

Prednosti trčanja u prirodi

Provođenje vremena u prirodi je dobro za sve nas – od smanjenja napetosti pa do apsorpcije vitamina D koji nam daje više energije. Također, istraživanja su pokazala da zelenilo može imati veliki uticaj na vaše dugoročno zdravlje.

Prednosti

Meta-analiza koja se fokusirala na desetak istraživanja o uticaju na zdravlje koje ima vrijeme provedeno u prirodi, pokazala je da izloženost zelenilu smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, prerane smrti i prijevremenog poroda, a isto tako povećava trajanje sna.
Pored toga, provođenje vremena u prirodi smanjuje krvni pritisak, otkucaje srca i napetost.

Šta je zapravo zelena površina?

Zelena površina po definiciji jednostavno znači prostor u prirodi okružen zelenilom. To znači da bi trail trčanje moglo biti mnogo korisnije nego trčanje po cesti.

U posljednih par godina popularnost trail trčanja je eksplodirala, što znači da su ljudi shvatili da se bolje osjećaju kada se nalaze u prirodi nego kad su trošili dane na traci za trčanje.

Čak i ako se samo na kratko možete naći okruženi zelenilom, skrenite sa vaše uobičajene rute i trčite kroz to zelenilo, ono će vam dati vrijedne zdravstvene prednosti.