You are currently viewing Savršen tempo: “trčanje po osjećaju”
Izvor: Photo by Filip Mroz on Unsplash

Savršen tempo: “trčanje po osjećaju”

Sa dolaskom proljeća postoje mnoge priče o “savršenom tempu” i o tome “ kako da trčite najbolje trke”. Ali kako tačno možete da odretite koliko brzo treba da trčite trku bio to polumaraton ili maraton?

Sigurno ne biste počeli maraton sa 5K tempom i nadali se da ćete zadržati taj tempo cijelu trku. Maratonska trka nije njabolja za postavljanje novog ličnog rekorda za 10K.

Mnogi se slažu sa tim da ako želite da trčite svoju najbolju trku da treba da težite ravnomjernom tempu ili još bolje laganoj negativnoj podjeli. Ovo je lakše reći nego uraditi i očigledno je da se osjećate najbolje u ranim fazama trke i umorite se u kasnijim fazama. Ovo je uzrok možda najčešće i najokrutnije greške u trčanju: prebrzo startate i onda ‘padnete’.

Naručito u maratonu, kontrola u prvoj polovini može učiniti da se osjećate puno bolje u drugoj polovini i veća je vjerovatnoća da ćete se izjednačiti sa najboljim ličnim rekordom.

Ali opet kako da znamo koliko brzo trčati našu trku? Kojim tempom treba da trčimo?

Možda je najpopularnija i najefikasnija metoda da se trkate “prema osjećaju” kako biste stekli osjećaj za vašu trenutnu kondiciju. Možete koristiti i online kalkulatore kako biste izračunali tempo. Ali pazite: trčanje i trening za 5K ne znači da ste spremni da ekvivalentno trčite maraton. Kao i uvijek morate trenirati posebno za određene udaljenosti.

Najbolji savjet – jednostavan u teoriji, ali je mnogo teži u stvarnosti – je “slušajte svoje tijelo”. Prečesto se trkači previše oslanjaju na podatke sa GPS uređaja i monitora otkucaja srca koji ne uzimaju u obzir informacije okoline i situacije kao što je vrijeme kao što su vjetar, vlažnost  i temperatura; profil visine terena kao što su uspon i da li ste potpuno odmorni. U suštini vaše tijelo je najbolji “alat”. Tijelo ima jednostavan i efikasan način odabrati najbolji tempo koji može da održi na određenoj distanci. Ako osjećate da prebrzo trčite, usporite. Ako ste na pola puta i osjećate da možete povećati temo, uradite to!

Odbacite digitalne uređaje, imajte malo vjere u sebe i u svoju kondiciju i pokušajte trčati po osjećaju sa tempom koje vaše tijelo bira i u kojem se osjeća najudobnije. Pokušajte se manje oslanjati na objektivne povratne informacije i podatke i više se oslanjate na subjektivno stanje.

Trčanje je vještina koju trebate razvijati i poboljšavati kroz kontinurano iskustvo. Trčanje po osjećaju i slušanje tijela možda neće funkcionisati za one koji su postali ovisni o svojim uređajima. Kao i uvijek ne pokušavajte ništa novo na dan trke. Razmislite o tome da ostavite uređaje i trčite po osjećaju za vrijeme treninga.