You are currently viewing Ne, trčanje vam neće uništiti koljena
Izvor: pexels.com

Ne, trčanje vam neće uništiti koljena

Istraživanja nastavljaju da pokazuju da trčanje zapravo pruža zaštitne prednosti za dugoročno funkcionisanje koljena.

Jedna od najčešćih i svakako najdosadnihij stvari koje trkači neprestano čuju je kako sav taj napor koji doživljavaju dok trče uništava zglobove, a posebno koljena.

Na sreću, nauka nastavlja da dokazuje suprotno. Jedno istraživanje je dokazalo da čak i kraća trčanja zapravo smanjuju znakove upale za koje se zna da ugrožavaju integritet zglobova.

Ovo doduše malo istraživanje je koristilo uzorke 6 rekreativnih trkača u kojima su od njih tražili da trče 30 minuta i da 30 minuta rade druge aktivnosti istog intenziteta ali bez tereta (npr. plivanje, eliptično biciklo, vožnja bicikla… bilo šta što je imalo mal uticaj na zglobove). Učesnici su ili prvo trčali, a zatim obavljali druge aktivnost ili obrnuto. Istraživači su uzimali uzorke krvi i zglobne tečnosti prije i poslije svake vježbe i mjerili uzorke za brojne pokazatelje upala i proteine.

Rezultati su pokazali da nivoi upalnih pokazatelja – to su one stvari koje uzrokuju štetu kako što je npr. artritis – se nisu promijenili nakon aktivnosti bez tereta ali su se značajno spustili nakon trčanja. Smanjenje ovih pokazatelja je bilo u korelaciji sa kadedncom što ukazuju na to da što duže trčite i što je viša kadenca, upala se više smanjuje.

Ukratko, utvrđeno je da kratka trčanja uspješno smanjuju akutnu upalu u koljenu, što će vjerojatno osigurati dugotrajnu zaštitu i održavanje zglobova.