You are currently viewing Kineziološka traka
Izvor: pixabay.com

Kineziološka traka

Često kod trkača možete vidjeti mišiće koji su oblijepljeni. Treba li ulagati u kineziološku traku za vaše bolne mišiće ili možete bez toga?

Namjera iza kineziološke trake i način na koji se koristi su mnogo različiti. Traka je postala jako popularna 2008. kada je donirana učesnicima na Olimpijskim igrama. Ideja je da podupire povrijeđene mišiće i zglobove dok istovremeno dozvoljava puni pokret. Obljepljivanje mišića bi trebalo da bude korisno tako što će blago podići kožu od oštećenog tkiva i na taj način će poboljšati protok krvi kako bi se potpomogao oporavak.
Je li bolja od obične trake? Neki kažu da jeste ali istina je da to niko zapravo ne zna.

Još uvijek nemamo naučne dokaze da kineziološka traka obavlja posao za koji je dizajnirana. Nedavna analiza izveštaja o rezultatima korištenja ove trake također podržava ovo. Drugo istraživanje je odlučila da ide korak dalje. Istraživači su stavili poveze preko očiju učesnika. Učesnici su onda vježbali s kineziološkom trakom, običnom trakom i bez trake. Njihovi rezultati su pokazali da specijalna traka zapravo nije olakšala rad mišića i da ako sportisti kažu da mišići funkcionišu bolje to je vjerovatno zbog placebo efekta.