You are currently viewing Savjet za trening: uzmite vrijeme za odmor poslije velike trke
Izvor: Photo by Autumn Goodman on Unsplash

Savjet za trening: uzmite vrijeme za odmor poslije velike trke

Za mnoge trkače koji će sad ili uskoro da trče svoju ciljanu trku za ovu sezonu, sedmice ili mjeseci poslije trke su prilika da uzmete slobodno vrijeme od trčanja i da se opravite.

Nakon svakog napora posebno trke tijelu je potrebno vrijeme da se fizički i mentalno oporavi. Da popravi oštećene mišiće, obnovi nivo energije i da se mentalno osvježi.

Dužina vremena potpunog oporavka zavisi od pojedinca i od udaljenosti i vrste trke. Generalno pravilo da se za svakih 2-3K napravi jedan dan oporavka. Tako da 5K ili 10K zahtjeva samo nekoliko laganih dana za oporavak, dok maraton zahtjeva čak i do tri sedmice ili više oporavka.

I ako to nije trčanje postoje mnoge stvari koje možete da uradite i treba da uradite i koje će vam pomoći da postanete još jači, zdraviji, brži za sljedeći put.

Prvo što trebate je odvojiti malo vremena da slavite i cijenite vaša dostignuća. Bez obzira da li ste postigli svoje ciljeve trebali biste biti ponosni na vrijeme i energiju koju ste potrošili za njih. Iskoristite ovo vrijeme da se osvrnete na prošlu sezonu uključite ono što je dobro i vidite gdje se trebate poboljšati. Koristite ovo kako biste mogli planirati svoje sljedeće treninge i uključite trke na koje želite da idete. Registrirajte se na neku trku i to može biti dodatna motivacija za trening.

Odmor od trčanja također ostavlja više vremena za posvećivanje ignorisanim oblastima kao što su snaga i fleksibilnost. Cross trening može održavati vašu teško zarađenu kondiciju dok istovremeno stavlja manje stresa na tijelo. Ako se osjećate povrijeđeno posjetite stručnjake kao što su fizioterapeut, kiropraktičar ili doktor sportske medicine kako bi dobili odgovarajuću njegu za oporavak.

Previše trkača počinje svoj trening prije nego se potpuno opravi i brzo izgori ili se povrijedi . Koliko god je važno da budete fizički zdravi i spremni da ponovo trčite također je bitno da imate želju da ponovo trenirate i idete na trčanje.