You are currently viewing Banane za oporavak nakon trčanja
Izvor: pexels.com

Banane za oporavak nakon trčanja

Još jedan razlog da volimo banane…

Banane mogu biti bolji izbor od sportskih napitaka za oporavak poslije trčanja.

Istraživači su uporedili efekte banana i sportskih napitaka i otkrili su da voće pruža jednake ili veće anti-inflamatorne koristi.

Za ovo istraživanje, dvadeset muškaraca i žena biciklista starosti između 22-50 godina koji su redovno učestvovali u trkama, natjecali su se u nekoliko vožnji biciklom od 75 kilometara. Tokom jedne vožnje, pili su vodu. Za ostale su im davali vodu i 230 ml sportskog pića ili pola banane svakih 30 minuta.

Biciklisti koji su samo pili vodu imali su relativno visok nivo upale; ovaj nivo je bio znatno manji kod biciklista koji su konzumirali voće ili sportske napitke. Interesantno je da su biciklisti koji su jeli banane također proizveli manje enzima COX-2, koji pojačava upalu.

Ovaj COX-2 gen je isti gen na koji djeluju aspirin i ibuprofen, iako se sportistima ne preporučuju korištenje analgetika za borbu protiv bolova nakon treniranja.

Istraživanje je također pokazalo da banane mogu pomoći i mišićima da se brže oporave nakon trčanja. Nema sumnje da sportski napici funkcionišu, ali banane imaju i druge hranljive sastojke – vitamin C i B6, vlakna i jedinstvene metabolite – koje ne dobijate uz sportsko piće.