You are currently viewing Savjet za trening: izgradite aerobnu bazu
Izazov: pixabay.com

Savjet za trening: izgradite aerobnu bazu

Proljetne trke se mogu učiniti dugim, ali nikad nije kasno za početak treninga. Sad je idealno vrijeme za planiranje i pripremu nadolazećeg uspjeha.

U smislu trčanja i treninga, baza se odnosi na vaš kardiovaskularni sistem tačnije na sposobnost efikasnog transportovanja krvi i kisika do radnih mišića. Ovo je osnova na kojoj se gradi brzina i izdržljivost.

Izgradnja arobene baze podrazumjeva lagano trčanje ili umjereni napor za kontinuirane periode. Ovo pomaže tijelu da poveća kardiovaskularnu sposobnost. Vremenom se tijelo prilagođava i zahtjeva manje energije i napora. Također vam omogućava da trenirate sa većim intenzitetom duže stavljajući minimalne napore na mišićni sistem.

Izgradnja baze se postiže jednostavnim trčanjem i dodavanjem kilometraže redovnoj rutini. Dodavanjem jednostavne sesije trčanja od 20 – 30 minuta značajno će poboljšati vašu kondiciju i arobeni kapacitet.

Ako trčite dva ili tri puta sedmično pokušajte dodati još jedan dan i postepeno izgradire aerobnu bazu sa 30 minuta laganog tempa. Ako već trčite pet do šest puta sedmično pokušaje dodati 10 – 15 minuta na nekoliko postojećih treninga. Za izgradnju izdržljivosti, stavite u raspored sedmično dugo trčanje koje čini 20 – 30% ukupne kilometraže.

Budući da je izgradnja osnovne baze uglavnom lagano trčanje, nosi mnogo manje rizika od povreda. Međutim, budite oprezni sa brzim povećanjem kilometraže. “Pravilo” od 10%, kilometražu biste sedmično trebali povećavati ne više od 10% i ovo “pravilo” je op{enito korisno za izbjegavanje nepotrebnog stresa i povreda.