You are currently viewing Djelovanje masaže i  njene koristi za trkača
Izvor: pixabay.com

Djelovanje masaže i njene koristi za trkača

Bilo da trčite iz zabave, takmičite se ili se opuštate od stresa, donosimo vam 4 djelovanja masaže koja značajno mogu poboljšati vaše trčanje.

1. Smanjenje boli u mišićima i umora

Kad ste započeli novi program treninga, povećali ste intenzitet treninga ili jednostavno trčite više kilometara, terapija masažom može biti izuzetno korisna. Često povećanje opterećenja dovodi do bolova u mišićima i umora. Bol je prouzrokovana ispuštanje toksina u tijelu poput mliječne kiselina u tkivu. Kad se ne liječi, tkivo se vremenom može oštetiti. Tamo gdje postoje oštećenja ima manje cirkulacije. Smanjenje cirkulacije može dovesti do zagušenja, stezanja i skraćivanja tkiva.

2. Povećava cirkulaciju i protok krvi

Masaža povećava cirkulaciju i protok krvi. Sa povećanom cirkulacijom cjelokupan oporavak se ubrzava pokretanjem imnološkog sistema.

Nakon trčanja tijelo treba da se opravi od stersa. Za vrijeme trčanje tijelo oslobađa toksine u tkivo. Masaža je jedan od najbržih načina oporavka jer oslobađa te toksine iz tkiva. U kombinaciji sa pravilnom hidratacijom toksini se “ispiru” iz tijela što smanjuje bol i umor.

3. Povećava fleksibilonst

Dobra masaža pomaže u ravnoteži mišićno-skeletnog sistema. Trkači često doživljavaju bol i napetost u ahilovoj tetivi, koljenu i zadnjoj loži. Mnogi trkači mogu da odrede gdje ih boli. Dobar tarapeut će procjeniti  gdje je izvor boli jer izvor boli nije obično tamo gdje se manifestira. Na primjer bol u zadnjoj loži može se prepisati ograničenoj pokretljivosti lumbalnog dijela. Dobar tarapeut će analizirati sve faktore i razviti odgovarajući plan lječenja.

4. Opuštanje

Na kraju, masaža promoviše opuštanje koje ima bezbroj prednosti. Opuštanje mišića također pomaže u opuštanju uma i smanjenjenju stresa što vam može pomoći da obnovite energiju poslije velike trke ili napornog treninga.

Kad terapija masažom nije opcija

Ako terapija masažom nije moguća, sam tretman može biti efikasna dodatak. Pjenasti valjci, loptice za lacrosse, teniske loptice i štapići za masažu mogu se koristiti za redovno, rutinsko održavanje kada ne možete otići na tretman kod profesionalca.