You are currently viewing Postavite ciljeve prije nego počnete sa treningom
Izvor: pexels.com

Postavite ciljeve prije nego počnete sa treningom

Lijepo vrijeme  je pred nama i još jedna trkačka sezona je pred nama. Nakon što odvojite malo vremena za odmor vrijeme je da počnete s planiranje predstojeće sezone.  

Prije nego što počnete, postavite neke ciljeve.

Postavljanje ciljeva je zadatak i vještina s kojom je većina trkača upoznata. Bez obzira da li želite da trčite brže, dalje ili jednostavno trčite više, imati ciljeve je bitno za uspjeh.

Ako ništa drugo važan je čin postavljanja i izvršavanja nekih ciljeva. Postavljanje ciljeva daje smijer i odlučnost da se ciljevi ostvare.

Ciljevi se mogu razlikovati od kratkoročnih ciljeva do onih ciljeva koje ćete postići tokom mnogo duže perioda. Ciljevi za trčanje mogu biti specifični: ove sedmice ću trčati četiri puta, ovaj mjesec ću trčati 200K, raditi ću više brdskih treninga ili uopće neću trenirati: jest ću više povrća, radit ću trening snage jednom sedmično i spavat ću više. Ciljevi se obično odnose na željene rezulate.

Zbog neograničene prirode ciljeva, uključujući i one koje se odnose na trčanje, trebate da budete što je moguće specifičniji da biste osigurali da su ciljevi realni i ostvarivi i da imate vremenski okvir u kojem ćete mjeriti ostvarivanje ciljeva.

Postavljanje i postizanje manjih kratkoročnih ciljeva na neki način doprinosi većim ciljevima. Na primjer male promjene u ishrani mogu doprinijeniti nižoj tjelesnoj težini koja onda omogućava bolju brzinu treninga i na kraju dovodi do boljeg ličnog rekorda.

Nemojte se bojati da promijenite neke ciljeve pogotovo kad ne postižete željeni učinak. Uvijek se trebate pitati koja je svrha cilja? Da li vam pomaže da postignete dugoročne ciljeve? Dokle god se krećete u pravom smijeru i zabavljate na pravom ste putu.