You are currently viewing Povreda nerava može vas spriječiti da trčite
Izvor: pexels.com

Povreda nerava može vas spriječiti da trčite

Povrede nerava mogu vas držati dalje od trčanja.

Nervi koji se zaglavljuju i iritiraju otečenim mišićima ili ligamentima mogu mučiti trkače – ne samo sa bolom, nego ponekad sprečavaju i tačnu dijagnozu. Povreda nerava se često dijagnosticira kao upala mišića. Simptomi povrede nerava su peckanje, trnci i ukočenost – bol koji se ne može objasniti. Dolazi ako vježbate i prestaje ako se opustite. Ako vaš doktor ne razmišlja o nervnim povredama onda uzrok ovog bola može ostati neotkriven.

Najčešće povrede nerva kod trkača su sindrom tarsalnog tunela (TTS), piriformis sindrom i Mortonov neuron. Ako znate šta treba da tražite imat ćete pravi tretman.

Sindrom tarsalnog tunela (TTS)

Živac koji prolazi između članka i ligamenata s unutrašnje strane članka se stegne i stvara osjećaj peckanja u stopalu. Ovo stanje je uzrokovano stalnom upotrebom nogu i članka. Ali TTS se može pojaviti iznenada nakon traumatskih povreda bez jasnog razloga. Odmaranje i podignuta stopala mogu pomoći kod ublažavanja simptoma. Također promijenite način na koji nosite svoju obuću i olabavite obuću u području koji podržava članak. I ako je vaša obuća stara, novi par sa uloškom za veliki luk stopala može napraviti razliku. Ako ništa od ovoga ne pomaže inekcija kortizona bi trebala da smanji oticanje oko živca.

Piriformis sindrom

Piriformis sindrom je bolno stanje koje obuhvata iritaciju ishialgičnog živca u njegovom prolasku kroz ili u neposrednoj blizini mišića kojeg nazivamo piriformis. Upala ishialgičnog živca, koju još nazivamo i išijas ili ishialgija, uzrokuje bol u predjelu kuka koja se često širi kroz cijelu nogu. Mišić piriformis je smješten duboko u zdjelici i omogućava rotaciju noge prema van. Ishialgični živac putuje iz donjeg dijela kičme u nogu prolazeći kroz ili neposredno pored piriformisa. Ako je taj mišić neobično kratak, ili zgrčen, živac može biti iritiran ili upaljen. Isto tako, piriformis sindrom može biti posljedica intenzivnog trčanja nizbrdo. Liječenje ovog sindroma je vrlo jednostavno. Za ublažavanje boli možete stavljati hladne obloge nekoliko puta na dan, masaža također može pomoći da se opusti mišić spazam. I što je vrlo važno napomeniti to je da je potrebno izbjegavati aktivnosti koje uzrokuju bolove jer se liječenje može produžiti. Vježbe istezanja mogu spriječiti ovaj sindrom.

Mortonov neurom

Živci između dva nožna prsta – često je to treći i četvrti nožni prst – stvaraju osjećaj peckanja prednje i donje strane stopala. Bol se opisuje kao vrlo jaka i pogoršava se sa aktivnošću kao što je trčanje. Moguća je utrnulost prstiju i napad može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Za liječenje bi trebali posjetiti doktora ako i dalje osjećate bol koja ne prolazi iako ste promijenili obuću ili ste se prestali baviti određenom aktivnosti. Ako se ne liječi, Mortonov neurom može dovesti do trajnih oštećenja.