You are currently viewing Plivanjem do bržeg oporavka
Izvor: pexels.com

Plivanjem do bržeg oporavka

Trkači rade sve kako bi ubrazli opravak mišića nakon teških treninga. Istezanje, ledene kupke, kompresione čarape, masaže i napitci za opravak. Studija koja je objavljenja u časopisu sportske medicine kaže da trkači koji idu na plivanje mogu ubrzati opravak.

U istraživanju koje je urađeno u Australiji učestvovalo je 9 dobro istreniranih trkača. Ispitanici su trčali intervalni ciklus od 8 X 3 minute na 85 – 90% napora. 10 sati nakon trčanja plivali su 2000m i neki od ispitanika su samo ležali. Četrnest sati nakon toga trčali su na visokom intenziteu kako bi procijenili koliko su se opravili od intervalnog treninga prethodnog dana.

Zanimljivo je da su ispitanici mogli trčati 13 minuta i 50 sekundi poslije plivanja u odnosu na one koji su samo ležali poslije trčanja i koji su mogli da trče samo 12 minuta i 8 sekundi. Ovo dokazuje da plivanje poboljšava performanse u sljedećem ciklusu trčanja i ublažava upalu mišića.

Mnogi trkači plivanje koriste kao dio treninga jer je plivanje dobro za noge. Sad znate da nije samo dobro za noge nego je dobro i za performanse. Ako niste uključili plivanje u svoju trening rutinu, vrijeme je ta to uradite.