You are currently viewing Emocionalne faze zimskog trčanja
Izvor: pixabay.com

Emocionalne faze zimskog trčanja

Zimska sezona trčanja je zvanično počela. Neki trkači uživaju više u zimskom trčanju od drugih. Postoje neke neizbježne stvari kroz koje trkači prolaze kad idu na trčanje ulicama koje su prekrivene snijegom.

Emocionalne faze zimskog trčanja:

Faza 1 – Oblačenja u hladnoj spavačoj sobi

Kad se probudite ujutro i treba da idete trčati po snijegu teško vam je da ustanete iz toplog kreveta. Kad izađete iz toplog kreveta morate se suočiti sa stvarnošću da se morate obući za trčanje u hladnoj spavaćoj sobi.

Faza 2 – Trudite se da podignete koljena jer nosite puno slojeva

Želite da vam je dovoljno toplo, ali zapamtite da ćete možda osjetiti malo hladnoće u prvih 10 minuta trčanja. To je normalno. Brzo ćete se ugrijati i biti ćete zahvalni što ste dodatne slojeve odjeće ostavili kod kuće.

Faza 3 – Shvatate da niste osušili obuću od jučerašnjeg trčanja

Ako ste uložili u zimsku obuću za trčanje onda se ova faza ne odnosi na vas. Ali ako trenirate čitavu sezonu u istoj obući onda dobro znate o čemu je riječ. Ne želite da vam stopala budu mokra prije nego što napustite kuću.

Faza 4 – Ne obraćate pažnju gdje stajete

Trčite, a um vam luta, pokušajte zapamtiti da trebate obratiti pažnju na to gdje stajete. Čak i ako su ceste očišćene još uvijek može biti leda na njima – držite oči otvorene jer u suprotnom možete pasti i povrijediti se.

Faza 5 – Susrećete se s trkačima koji trče kao i vi i pozdravljate u znak solidranosti

Iz straha da se ne prehlade većina trkača kad trče zimi ne staju da bi razgovarali s drugim trkačem. Pozdravi će se jedan s drugim klimanjem glave.

Faza 6 – Morate koristiti kupatilo, ali javni wc su zatvoreni zimi

Vaša ruta za zimsko trčanje će se možda razlikovati od rute za vrijeme ljetnog trčanja. Možda je wc koji inače koristite za vrijeme ljetnog trčanja zimi zatvoren.

Faza 7 – Uzbuđeni ste zbog tuširanje

Završili ste trčanje i uzbuđeni ste što ćete jesti toplu hranu i ići pod topao tuš. Međutim, budite oprezni s vrućim tušem ili ćete osjetiti opekotine.

Faza 8 –  Izuzetno ste ponosni na to što ste neko vrijeme bili vani

Svjež zrak zaista čini da se bolje osjećate. Pokušajte naći vrijeme za trčanje najpolju. Vaše tijelo i um će vam biti zahvalni.