You are currently viewing Planiranje ciljeva
Izvor: pexels.com

Planiranje ciljeva

Dobro osmišljeni plan treninga daje vam vremena da radite na svojim ciljevima. Kako se prilagoditi i šta trebate uzeti u obzir ako trčite specifičnu trku?

Podesite datum

Bez obzira da li je ovo vaš prvi maraton ili deseti, napravite specifičan plan za vašu ciljanu trku. Ako ćete raditi plan od 16 sedmica ili 12 sedmica, pobrinite se da vrijeme vaše utrke bude u skladu sa odabranim rasporedom, tako da možete završiti kompletan trening.

Budite fleksibilni

U idealnoj situaciji nećete morati previše prilagođavati svoj raspored. S obzirom da u životu vrlo rijetko sve ide prema planu bilo bi dobro da ostavite prostora za prilagođavanje trening plana. Ako ste malo zapostvili trening zbog povrede ili bolesti, ne paničite! Imajte na umu da ne možete nadoknaditi izgubljeni trening ili izgubljenu kilometražu. Zbog pokušavanja da nadoknadite izgubljeno možete se povrijediti. Umjesto da pokušavate nadokndaiti izgubljeno fokusirajte se na to da se polahko vratite treningu. Zapamtite da se kondicija ne dobija preko noći i ne gubi se preko noći.

Ostanite na stazi

Od velike koristi je da imate dnevnik treninga. Možete pratiti svoje treninge i rezultate svaki dan. Pogledajte napredak. Jeste li poboljšali svoj tempo? Da li su vježbe lakše? Koliko ste povećali kilometražu? Ne samo da će vam pomoći da vidite koliko ste  napredovali nego ćete dobiti i sampouzdanje.

Prednost trke kod kuće

Živite li u gradu u kojem je trka? Ako živite uzmite to u obzir prilikom treninga. Najveća prednost koju ćete imati je da možete da trenirate na stazi na kojoj će biti utrka. Pogledajte mapu trke i upoznajte je. Poznavanje rute čini da se osjećate spremnijim i mentalno jakim na dan utkre.

Prijatelj

Ako imate prijatelje koji vole trčanje i idu na trke to znači da imate nekog s kim možete da trenirate za narednu trku. Dok su neke vježbe i tempo različiti, većina stvari koje radite zajedno su slične. Zato pronađite prijatelja kako bi vaše treniranje bilo ugodnije.

Bonus trening savjet

Kad želite da trčite novu distancu, evo kako najbolje da se pripremite.

Ako pogledate prvo dugo trčanje u vašem trening planu u odnosu na dugo trčanje u sedmici kada ste na vrhuncu vašeg trening plana, vaša udaljenost se značajno povećala. Na primjer prvo dugo trčanje je bilo 19km, a najduže trčanje završava sa 36km.

Normalno je da svake sedmice produžite vaše trčanje 5 do 10 minuta, što će rezultirati u produženoj distanici od 2 do 3 km. Iz sedmice u sedmicu to nije veliki porast. Ali nakon nekoliko sedmica broj kilometara se značajno poveća.