You are currently viewing Kako se brinuti o stopalima nakon trke
Izvor: pexels.com

Kako se brinuti o stopalima nakon trke

Trčanje uzima svoj danak na stopalima, bilo da se radi o povremenom žulju ili gubitku noktiju na nožnim prstima. Briga o stopalima nakon trčanja je ključna, posebno nakon maratona.

Ako imate žulj:

Kada odlučujete šta da radite sa žuljem, prvo treba da uzmete u obzir njegovu veličinu. Ako je manji i ne stvara vam probleme dok nosite obuću onda je dovoljno da na njega stavite flaster.

Ako je veći žulj u pitanju koji vam ne dozvoljava da nosite obuću onda ga pažljivo probušite ali ne uklanjajte kožicu jer vam ona može pomoći u zarastanju. Pobrinite se da to područje gdje je žulj bio bude prekriveno čistom i suhom oblogom.

Većina žuljeva na nogama prođe nakon 3 do 7 dana.

Ako vam se oštete nokti:

Prvi korak koji treba preduzeti je da ustanovite koliko je vaš nokat oštećen. Ako je nokat jako labav, razmislite o tome da ga uklonite. Preporučljivo je da se posavjetujete s podijatrom koji vam može pomoći s tim.

Ako nokat nije značajnije oštećen, onda je bitno isto kao i kod žuljeva, da se zaštiti i smanji dalje oštećenje nokta. Ponekad može doći i do podlijevanja krvi ispod nokta što može stvoriti pritisak koji uzrokuje bolove.

Potopite stopala:

Potapanje stopala u toploj kupki s umirujućim solima nakon završene trke zvuči fantastično – i u principu, nema ništa loše u tome. Odmorite svoje noge kako bi bili spremni za predstojeće izazove.

Obratite pažnju na:

Pretjerano oticanje i modrice jer to mogu biti znakovi da je došlo do frakture čak iako ne osjetite bol. U nekim slučajevima frakture će biti očigledne zbog jakih bolova, međutim kada vam je adrenalin visok možete nastaviti trčati bez da obraćate previše pažnje na bezazlene simptome. Ako i nakon nekoliko dana otok i modrice nisu prošli najbolje bi bilo da potražite savjet podijatra ili vašeg doktora.