You are currently viewing Šta biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine obuće za trail trčanje – drugi dio
Izvor: pixabay.com

Šta biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine obuće za trail trčanje – drugi dio

U prošlom članku smo otkrili šta udobnost, uslovi i uložak znači za trail obuću. U ovom članaku ćemo obuhvatiti sve ostalo što trebate uzeti u obzir prilikom kupovine obuće za trail trčanje.

Imajte ovo na umu prije nego se uputite u prodavnicu da kupte patike.

Trajnost

Gornji, bočni i središnji potplat obuće važan je za trail trkače. Dugovječnost obuće zavisi od izdržljivosti materijala. Također zavisi od uslov u kojim trčite. Na primjer nemojte trčati u obući koja je prekrivena mrežom na gornjem dijelu ako trčite trail u vlažnom području.

Zaštitna ploča

Ako vaše patike nemaju podlogu za stijene, da li je to obuća za trail trčanje? Odgovor je da! Nemaju sve patike za trail trčanje podlogu za stijene. Podloga za stijene se obično izrađuju od ugljika ili plastičnih vlakana. Ovo je jedan od načina da obuća bude izdržljiva i da se zaštiti od oštrih predmeta na stazi. Na dugim i hrapavim udaljenostima zaštita može pomoći da se stopala osjećaju duže svježe. Da li ćete odabrati patike sa zaštitom ili ne je na kraju kao i sve u trčanju stvar ukusa.

Težina

Obuća za trail trčanje ne mora biti čvrsta i teška da bi radila svoj posao. Uz sve što se danas nudi patike mogu biti lagane i okretne koliko želite. Ako ste navikli na lakše patike na cesti tražite patike koje su slične za trail stazu. Ako za trail trčanje smatrate da treba da uzmete obuću koja je čvršća i ima bolju zaštitu, onda ih kupite.

Kramponi

Kramponi na đonovima mogu učiniti da se osječate samouvjerenije na tehničkim terenima. Kramponi za suhe i prašnjave staze se razlikuju od onih za vlažne i blatnjave staze. Nošenje obuće s kramponima može pretvoriti neodlučnog trkača u samouvijerenu zvijer. Ako obuća ima dobar đon, vjerovatno je da im možete vjerovati na trail stazama.

Vezanje

Nisu sve vezice napravljene isto. Vezice zavežite s jednim potezom, a zatim ih ugurajte u jezik kako biste bili sigurni tokom trčanja traila.

Estetika

Ne radimo ovo da bismo izgledali dobro, ali ako to želite i to je uredu. Savjet ako vam se ne sviđa boja trenutnog modela patika onda se odlučite za stariji model ili za drugi model.