You are currently viewing Super hrana: 7 namirnica za jačanje imunološkog sistema
Izvor: pixabay.com

Super hrana: 7 namirnica za jačanje imunološkog sistema

Boli vas grlo i osjećate se loše? Želite izbjeći prehladu? Pobrinite se da jedete ove namirnice kako bi ojačali imunološki sistem i zaustavili virus prije nego se razbolite.

Super hrana su namirnice koje imaju veliku količinu vitamina, minerala i antioksidanata. Njihova visoka koncentracija hranjivih tvari čini ih odličnim za vaše zdravlje.

Bijeli luk

Izvor: pexels.com

Bijeli luk ne samo da daje okus hrani nego je najbolja namirnica za jačanje imunološkog sistema. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija bijelog luka može imati pozitivne učinke na krvni pritisak i visoko holestorol. Pored ovog bijeli luk je pun antioksidanata.

Đumbir

Izvor: pixabay.com

Korijen đumbira se koristi kao dodatak pićima, čaju, supi i azijskoj hrani i također je super hrana. Đumbir smanjuje upalu i ublažava bol pored ovoga đumbir smanjuje mučnine.

Goji bobice

Izvor: pixabay.com

Goji bobice sadrže vitamin B, vitamin C, esencijalne masne kislenine, amino kiseline i minerale. Pomješajte ih sa svojim smoothiem za doručak ili pospite bobice preko muslija kako biste ojačali svoj imunitet.

Čia sjemenke

Izvor:pexels.com

Mnogo je razloga da jedete čia sjemenke: bogate su sa omega 3 masnim kiselinama i imaju dvostruko više proteina od povrća i drugih sjemenki. U tečnosti se mogu 10 puta povećati zbog toga se koriste za pravljenje pudinga. Ali također imaju dobar okus kad se pomješaju sa salatom ili sa jogurtom.

Matcha

Izvor: pexels.com

Matcha je popularan zeleni čaj koji se koristi sve više kao zamjena za kafu. Visoko sadržaj vitamina i mineral čine matcha čaj moćnim u borbiprotiv prehlade. Zleni prah matcha čaja je također dobara za dodavanje u pekarske proizvode.

Kelj

Izvor: pixabay.com

Kelj sadrži visok nivo antioksidanata i jača vaš imunološki sistem. Možate dodati sirovi kelj salati ili ga pomješati zajedno sa jabukom, kivijem, avokadom i đumbirom i napraviti zeleni smoothie.

Borovnica

Izvor: pexels.com

Još jedna super hrana je borovnica. Puna je vitamina C i kalijuma kao i drugih bitnih vitamina. Jedite ih za vrijeme zime – u smoothie-jima, ovjesnoj kaši ili samo kao užinu. Ove popularne bobice su antiinflamatorne vitaminske bombe koje štite od bolesti.