You are currently viewing Nikad ne podcjenjujte važnost laganog trčanja
Izvor: pexels.com

Nikad ne podcjenjujte važnost laganog trčanja

Težak trening i dugo trčanje imaju više pažnje u vašim trening planovima, ali i lagani treninzi mogu da ukažu na napredak.

Šta?

Lagano trčanje, koje se  ponekad naziva i oporavak, je trčanje sa kontrolisanim i udobnim tempom. Ne mora da bude specifične dužine ili tempa, ali generalno je kraće od dugih trčanja.

Zašto?

Lagano trčanje je manje stresno za tijelo u odnosu na teške napore i teške treninge, ali i dalje osigurava važnu kilometražu za vaš trening i ubrzava proces oporavka. Lagano trčanje je najefikasnije za razvoj i poboljšanje vašeg aerobnog kapaciteta i kardiovaskularnog sistema koji su osnova za izgradnju brzine i izdržljivosti.

Kad?

Lagane treninge bi trebali praktikovati ako ste početnik ili gradite osnovni nivo kondicije. Također je lagano trčanje važno za oporavak nakon teškog napora. Možda ćete željeti zakazati nekoliko dana laganog trčanja nakon teških napora ili prije važnog trčanja ili trke. Sa izuzetcima tempa, intervala i brda, lagano trčanje bi trebalo da čini većinu vaše sedmične kilometraže, najmanje 75 procenata.

Kako?

Zapravo ne postoji sporo trčanje. Trčanje može da bude sporo onoliko koliko to vaše tijelo dozvoljava i često je uslovljeno vašim nivom stresa i umora. Generalno, lagano trčanje bi trebalo da bude vaš trenutni tempo od 5K utrke  plus 60-90 sekundi, ali opet birajte napore koje možete da podnesete.