You are currently viewing Koliko dana u sedmici trebate trčati?
Izvor: unsplash.com

Koliko dana u sedmici trebate trčati?

Postoji li magični broj koliko dana trebate trčati da bi postali brži?

Ako ste početnik, trčanje tri puta sedmično je dobro za početak – eventualno možete povećati na četiri do pet puta zavisno od udaljenosti na koju ciljate. Za trkače srednje i napredne spreme, trčanje pet ili šest puta sedmično može pomoći u povećanju brzine.

Ali važnije od frekvencije i volumena je intenzitet. Naša tijela mogu podnijeti određenu količinu volumena prije nego što performanse počnu stagnirati. Ako želite da budete brzi morat ćete se naviknuti na to da brzo trčite na udaljenosti na koju ciljate. Razmislite o intenzitetu u kojem trčite tokom treninga. Istraživanja su pokazala da će češći trening na većem intenzitetu, kao što je tempo i intervalni trening, pružiti više dobiti za preformanse nego da redovno trčite aerobnim tempom. Veći intenziteti pomažu u poboljšanju praga laktata, potrebe za energijom i VO2 max.

Istovremeno, kada trčite većim intenzitetom, morate smanjiti volumen treninga kako biste spriječili povrede. Vaši treninzi mogu biti kraći i raznoliki. Na primjer, ako trčite četiri puta sedmično, dva puta idite na tempo trčanje, jednom imajte lagan dan i jednom teži/naporniji dan.
Kada dođe teži/naporniji dan mogli biste trčati nekoliko kilometara tempo trčanjem, na primjer 16km aerobnim tempom i 7km tempo trčanjem kako bi sveukupno istrčali 23 kilometra.