You are currently viewing Nedostaje vam motivacije? 7 savjeta kako da se pokrenete
Izvor: pexels.com

Nedostaje vam motivacije? 7 savjeta kako da se pokrenete

Umorni ste. Pod stresom ste. Napolju je hladno a kauč je tako udoban.

Nekada je taj kauč vaš najgori neprijatelj. Trošite puno energije dok pokušavate da izbjegnete vježbanje. Uostalom ne radi se o trčanju maratona tri puta sedmično. Mi govorimo o trčanju ili vježbanju 20 do 50 minuta i ne mora biti svaki dan.

Vrijeme da razbijete metalne barijere i nastavite sa znojenjem.

7 savjeta kako da se motivirate da vježbate

1. Obucite odjeću za vježbanje

Ne razmišljajte o tome samo se obucite. Nećete se samo spustiti na kauč nakon što se obučete za trening. Pronađite nešto što vam odgovara i u čemu se osjećate ugodno.

2. Zapišite kako se osjećate poslije treninga

Vodite dnevnik i zapišite kako se osjećate poslije treninga. Na ovaj način se možete vratiti i pročitati kao ste se osjećali za vrijeme treninga ako ste zaboravili.

Vježbanje vas čini sretnim: Generalno, želimo preskočiti vježbanje jer smo umorni, zauzeti, imamo malo energije i previše stvari za uraditi. Ali kad završite sa vježbanjem  – “zdravi endorfini”. Vjerovatno ćete zapisati stvari kao što su: osjećam se odlično, sretan sam što sam završio vježbanje, imam puno energije i osjećam se snažno.

3. Raznovrsnost

Nemojte uvijek raditi iste vježbe. Miksajte. Možete ići na trčanje ili na vožnju bicikla ili raditi vježbe tjelesne težine. Ovo je odličan način da vježbanje učinite zabavnijim.

4. Zapišite vaš trening u kalendar obaveza

Ako svake sedmice zapišete vaš trening u kalendar ne možete ga zaboraviti. Mislite na trening kao na sastanak – vrijeme za vas. Planiranje pomaže.

5. Okružite se motivacijom

Također se morate družiti sa ljudima zbog kojih osjećate da možete postići vaše ciljeve. Može vam koristiti i to da zapišete vaše motivacijske ciljeve i stavite ih negdje gdje ćete ih vidjeti svaki dan.

6. Sve je lakše u grupi

Vježbanje u grupi je zabavno. Prijatelji vas motivišu i pomažu vam da uradite napornu vježbu. Dakle pozovite vaše prijatelje i krenite.

7. Prestanite jesti nezdravu hranu

Kad jedete nezdravu i prerađenu hranu sa puno šećera tijelo ne dobija potrebnu energiju. Ove namirnice čine da se osjećate umorno, lijeno i mrzovoljno. Dakle pripazite da jedete uravnoteženu ishranu sa puno voća i povrća kao i tri makronutrijenata: proteine, ugljikohidrate i masti.

Ukratko: trenirajte motivaciju kao mišiće

Zapamtite: svaki dan je drugačiji. Ponekad se osjećate skroz motivisano kao da biste mogli trčati ultramaraton. Drugi dan možda želite samo da ostanete na kauču. Ovo je normalno. Samo ne zaboravite da je riječ o pronalaženju ravnoteže između sporta i oporavka. Razmislite zašto želite da postignete vaše ciljeve u sportu. Trenirajte motivaciju kao mišiće i sigurno ćete uspjeti.