You are currently viewing Vježbanje na visokim temperaturama: 5 činjenica koje utiču na vaš trening
Izvor: pixabay.com

Vježbanje na visokim temperaturama: 5 činjenica koje utiču na vaš trening

Puno se priča o pozitivnim učincima vježbanja na visokim temperaturama.

Slijedi nekoliko činjenica koje treba da znate po pitanju prednosti i nedostataka treninga na visokim temperaturama.

Činjenica 1: Što je veća temperatura vašeg tijela, više kalorija sagorijevate

Kako se temperatura na otvorenom povećava tako se povećava i vaša tjelesna temperatura. Sistem tada mora više da radi kako bi se tijelo vratilo na normalnu temperaturu. Kao rezultat, pluća i srce podnose veći napor i samim tim se pospješuje sagorijevanje kalorija.

Činjenica 2: Promjene temperature utiču na sagorijevanje kalorija

Kad radite na visokoj temperaturi vaše tijelo pokušava održati prosječnu temperaturu od 36°C. Sa svakom promijenom temperature sagorite više kalorija da biste nadoknadili fluktuacije. Ova energija se crpi iz rezervi kalorija i masti.

Činjenica 3: Tijelo vam se znoji kako bi se ohladilo

Prirodni sistem hlađenja u vašem organizmu počinje kad radite na visokoj temperaturi. Počinjete da proizvodite više znoja kako biste se oslobodili topline i smanjili tjelesnu temperaturu. Znoj na vašoj koži isparava, što održava vašu tjelesnu temperaturu u zdravom rasponu.

Većina ljudi se ne voli znojiti, ali bez prirodne regulacije, performanse bi opale još više. Ako se na početku vježbanja počnete zonojiti to ne znači da ste izvan forme. Vaše tijelo je naučilo da se ranije ohladi. Zbog ovoga se dobro istrenirani sportaši počinju znojiti brže od drugih.

Činjenica 4: Vaša bazna metabolička stopa utiče na sagorijevanje kalorija

Sagorijevanjem više energije kombinacijom toplote i vježbanja. To je dobra vijest. Ali ovo nije samo zbog temerature – bazna brzina metabolizma (BMR) također igra bitnu ulogu. Ovo zavisi od faktora kao što su godine, težina i visina i varira od osobe do osobe.

BMR možete promijeniti izgradnjom mišićne mase koja sagorijeva više kalorija i ubrzava metabolizam. Funkcionalni trening tjelesne težine je odličan način za to.

Činjenica 5: Vježbanje na visokim temperaturaiam ima i posljedice

Vježbanje na vrućini može vam donijeti lijep ten, ali također ima i neke rizike. Toplina i vlaga mogu brzo učiniti da se tijelo osjeća iscrpljeno. Prestanite sa treningom onog trenutka kad osjetite vrtoglavicu, znak iscrpljenosti ili mučninu. Potražite hladovinu za odmor i popite vode. Dajte vašem tijelu vremena da se prilagodi toplini. Ovo se odnosi i na vježbanje i trčanje na odmoru.

  • Budite sigurni da pijete dovoljno tečnosti.
  • Nosite laganu odjeću.
  • Pronađite hladovinu za vježbanje napolju.
  • Ne forsirajte se previše na jakim vrućinama.
  • Kad god je to moguće vježbajte rano ujutro ili kasno navečer kad je hladnije.

Kako god to zvučalo na početku jedini način da sagorite više kalorija – a samim tim i masti – je kad vježbate intenzivno bez obrzira na vremenske prilike. Ali kada je vani vruće obavezno uzmite ove savjete u obzir.