You are currently viewing Pet načina da ostanete hidrirani ove zime

Pet načina da ostanete hidrirani ove zime

Ako ne obraćate mnogo pažnje na hidrataciju u zimskim mjesecima, niste sami.

Većina trkača pretpostavlja da im je potrebno manje tekućine tokom treninga na hladnijim temperaturama zbog smanjenog znojenja. Međutim, važnost pravilne hidratacije se ne mijenja sa padom temperature. Zapravo, gubite više vode za vrijeme hladnijeg vremena jer je zrak suh.

Pravilna hidratacija je neophodna za optimalan trening i performase. Kad ste hidrirani vaše srce radi efikasnije pumpajući krv tamo gdje je potrebno i pomažući vašim mišićima da rade optimalno. Moći ćete trenirati na željenom nivou a ujedno će vam pospiješiti oporavak i spavanje. Generalno, trebali bi se truditi da unosite 3 do 4 litra vode svaki dan. Ako trčite sat ili manje obična voda je dovoljna da ostanete hidrirani. Trening duži od sat vremena zahtijeva unos elektrolita i ugljikohidrata.

Prvo pijte

Držite čašu vode blizu i popijte prije nego ustanete i započnete novi dan. Sigurno je bolje nego da se dižete iz toplog kreveta da bi dopunili zalihe vode prije nego izađete na jutarnji trening.

Jedite mnogo voća

Voće se sastoji uglavnom od vode što ga čini odličnim izvorom za hidrataciju. Jabuke i kruške sadrže 84% vode, a klementine 87% vode. Osim što sadrže vodu voće je puno vitamina koji pomažu jačanje imunološkog sistema, što je bonus tokom sezone prehlade i gripe.

Spojite

Ako ste se zasitili obične vode pokušajte da u vodu dodate jagode, krastavce, mentol, limun ili bilo šta drugo što vam se dopada kako bi uživali u vodi.

Zagrijte se

Dodavanje biljnog čaja u vašu dnevnu rutinu je jedan od načina da povećate unos vode. Čaj prije trčanja može pomoći da suzbijete onaj prvi udar hladnoće kad izađete vani. I čaj poslije trčanja može svakako pomoći da se podigne tijelesna temperatura .

Ograničite alkohol i kofein

Alkohol i kofein su diuretici i mogu povećati rizik od dehidracije. Pokušajte da se ograničite na samo dvije kafe dnevno.

Znakovi koji će vam pomoći da povećate unos vode

  • Glavobolja poslije trčanja
  • Grčevi u mišićima
  • Smanjen nivo energije
  • Slabost mišića
  • Tamna mokraća