You are currently viewing Namirnice koje mogu izazvati probavne tegobe
Izvor: pixabay.com

Namirnice koje mogu izazvati probavne tegobe

Budući da je sezona jesenskih trka, puno trkača završavaju posljednje pripreme ili pokazuju ono na čemu su naporno radili.

Jedan od najlakših načina da sav ovaj težak posao ne krene u krivom smjeru je da izbjegavate hranu koja izaziva probleme s probavom. Ovaj problem se često javlja kod trkača i može se izbjeći dobrom pripremom.

Za trkače na velikim udaljenostima preporučuje se eksperimentisanje s namirnicama koje sadrže malo vlakana dan prije trke, jer hrana s velikim udjelom vlakana može uzrokovati čest odlazak u wc. Hrana koju biste trebali izbjegavati je sušeno voće, sirovo povrće i hrana s korom. Ispod je lista namirnica sa puno vlakana i ne preporučuje se prije trke.

Važno je napomenuti da ne biste trebali odustati od namirnica s visokim udjelom vlakan za vrijeme vaše izgradnje samo noć i jutro prije trke.

Šljive

Šljive i suhe šljive su jedne od najvažnijih vlaknastih namirnica koje su dostupne. Jedna porcija koja sadrži sedam do osam suhih šljiva je gotovo 30 posto dnevnog unosa vlakana. Suhe šljive je lagano konzumirati i dobre su za vas, ali smanjite unos šljiva prije maratona.

Previše kafe

Tolerancij na kafu zavisi od trkača do trkača. Ako ste iskusni ispijač kafe, vjerovatno znate koliko možete da popijete kafe prije trčanja. Ako niste sjetite se pravila ‘ništa novo na dan trke’.

Grah

Grah je pun vlakana i proteina i jedna je od najboljih namirnica osim u slučaju kad se uputite prema startnoj liniji. Pola šolje crnog graha ima 32 posto vašeg dnevnog unosa vlakana, pa spremite grah za poslije trke.

Sirovi kiseli kupus/ prokule

Ovo povrče je u trendu i odlično je za vas. Ali ovo povrće iako je ukusno može biti teže za probaviti. Noć prije trke izbjegavajte sirovo povrće, ali ako želite da ih jedete skuhajte ih jer ih je lakše probaviti.

Maline

Maline su voće sa najviše vlakana, tako da imajte ovo na umu ako ih uzimate kao zdrav desert prije trke.

Neoguljena jabuk

Kad su u pitanju jabuke većina vlakana se nalazi u kori jabuke, pa ako vam se jedu prije trke samo ih ogulite.