You are currently viewing Da li trčanje može izazvati slabljenje skeletnih mišića
Izvor: unsplash.com

Da li trčanje može izazvati slabljenje skeletnih mišića

Rabdomioliza je naglo slabljenje skeletnih mišića koje nastaje zbog oštećenja mišićnog tkiva.

Rabdomioliza je nerijetko uzrokovana aerobnim pa i drugim treninzima visokog intenziteta. Kao trkaču, koja je vjerovatnoća da se nešto ovako može desiti vama? Volite intenzivne treninge i ne želite da se odreknete takvog načina treniranja. Postoje li ikakvi znaci upozorenja?

Rabdomioliza je kada sadržaj mišićnih ćelija procuri u krvotok. Ljekari mogu da identifikuju rabdomiolizu posmatrajući nivoe kreatin kinaze (CK) u krvi. Skoro svako ko radi na poboljšanju performansi će imati oslobađanje ili curenje CK u krvotok, a sportisti sa velikom mišićnom masom, poput igrača američkog fudbala, mogu imati nivoe CK koji su iznad opšte prihvaćenog normalnog opsega.

To postaje problem kada mišićne ćelije oslobađaju sadržaj kao što je kalijum i mioglobin, uzrokujući medicinske komplikacije. Ovaj sadržaj prolazi kroz bubrege, gdje bi u idealnim uvjetima bio filtriran. Ali previše mioglobina, koji je protein sličan hemoglobinu, može oštetiti bubreg što može dovesti do otkazivanja bubrega.

Postoji nekoliko uobičajenih uzroka rabdomiolize, uključujući lijekove (statine, SSRI, diuretike), toplotni udar ili bilo kakvu povredu gdje je tijelo zgnječeno (kao što je automobilska nesreća). Ali ono o čemu vi brinete je intenzivni trening.

Pogrešno je “iznenaditi” mišiće neočekivanim obimom treninga koji je daleko iznad uobičajenog nivoa (što je jedan od razloga za pravilo od 10%), jer rabdomioliza može dovesti do zatajenja bubrega, pa čak i smrti od aritmije.

Da li se vama kao trkaču to može dogoditi? Da, tehnički je moguće, ali vjerovatnoća da ćete razviti rabdomiolizu je manja, osim ako drastično ne povećavate volumen ili intenzitet treninga.

Ako se vaš uobičajen trening sastoji od deset sprintova od 400 metara koji onda povećate na 20 ili 30 ponavljanja, sami sebe dovodite u sitauaciju u kojoj bi mogli doživjeti oštećenje mišića. Ključ sigurnog treninga visokog intenziteta je postepeno povećanje volumena i napora kako bi se mišići vremenom prilagodili opterećenjima.

Što se tiče znakova upozorenja, bol u mišićima koja ne prestaje može biti znak da ste pretjerali s treningom. Još jedan znak na koji bi trebali obratiti pažnju je kada vaš urin postane tamniji.

Oticanje mišića javlja se i sa slomom ćelija i može dovesti do kompartment sindroma. Ako mislite da imate rabdomiolizu idite odmah u hitnu pomoć jer to zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju i liječenje intravenskim tekućinama, a ponekad i dijalizu kako bi se filtrirao destruktivni sadržaj mišića iz krvi.

Prevencija zahtjeva od vas da razumijete svoje tijelo i svoj kapacitet za trening. Osobe koje su pod najvećim rizikom su često one koje teže ka loše osmišljenom cilju ili dodatnom naporu da bi održali korak s drugim.