You are currently viewing Koliko proteina zaista trebate poslije treninga?
Izvor: pixabay.com

Koliko proteina zaista trebate poslije treninga?

Koliko proteina vam stvarno treba poslije treninga? Da li trebate piti proteinski shake odmah poslije treninga? Da li više proteina znači sagorijevanje masti ili znači više mišića ili oboje?

Sigurni smo da su mnogi od vas, koji ovo sad čitate, postavili ova pitanja sebi ranije. Ako ste provjeravali odgovore na internetu vjerovatno ste se udavili u previše informacija i nikad niste pronašli prave odgovore, ili ste možda pitali momka koji radi u tretani koji vam je rekao da je više proteina uvijek bolje. Bez obzira šta ste čuli prije jako nam je drago što sada ovo čitate. Riješimo pitanje po pitanje.

Koliko zaista trebate proteine poslije treninga?

Započnimo sa onim što jedete. Ako jedete puno proteina ili pijete proteinski shake odmah poslije treninga ne znači da vaše tijelo to apsorbira. Ovo je razlog zašto nije najbolja ideja, čak je i loše, da jedete puno proteina poslije treninga. Vaše tijelo može da apsorbira samo 20g odjednom. Dakle šta se dešava sa svim dodatnim proteinima? Vjerovatno je da se skladište kao masti. Da, od presudnog značaja da konzumirate proteine poslije treninga (30 – 60 minuta poslije), ali ovo ne znači da je više bolje. Najbolje bi bilo da vidite koliko proteina vaše tijelo zaista treba i ravnomijerno rasporedite potrošnju proteina tokom dana – ostavite 20g proteina da ih možete uzeti poslije treninga.

Da li zaista treba da pijete proteinski shake poslije treninga?

Proteinski šejkovi služe svrsi – brzi su i pogodni. Proteini su već razgrađeni i proteinski prah s najviše bioraspoloživog. U osnovi spremno je da vaše tijelo apsorbuje bez mnogo rada. Sad, možete li uvijek imati pravu hranu poslije teninga? Naravno! Proteinski prah je suplement i umjesto njega možete uvijek konzumirati pravu hranu. Važno je samo da pronađete kvaliteta proteinski prah bez umjetnih sastojaka, hemikalija, punjenja itd. Zapamtite da vaša jetra mora da apsorbuje sve ove hemikalije. Imajte na umu da za kvalitetne proteine morate izdvojiti više novca. Ako ne želite da dajte puno novca za kvalitetan proteinski prah onda pređite na pravu hranu.

Želimo napomenuti da ako imate želju za pravim obrokom jedite taj obrok! Ne morate imati šejk kod sebe i ako je vrijeme ručka planirajte jesti nešto za ručak. Uzmite vremena da razmislite o tome kad je vrijeme za trening. Ako je između obroka i šejka onda bi mogao biti dobra opcija.

Da li više proteina znači više mišića ili više sagorijevanja masti – ili oboje?

Riješimo se misli da je više proteina bolje! Vratimo se na ono što smo rekli koliko proteina treba da konzumirate tokom dana, zatim razdvojite te proteine na obroke i užinu. Samo 20g proteina ostavite za poslije vježbanja i ostatak proteina konzumirajte uz ostale obroke. Nije komplikovana zar ne? Proteini igraju ulogu u sagorijevanju masti i izgradnji mišića.

Pojedite ukusan obrok s dovoljnom količinom proteina poslije vježbanja. Isprobajte palačinke sa bananama i zobom, salatu sa tjesteninom i paradajz punjen quinojom i mesom.