You are currently viewing Koja terapija je bolja za opravak hladna ili topla
Izvor: pixabay.com

Koja terapija je bolja za opravak hladna ili topla

Šanse da ste vidjeli nekog – bilo da je profesionalni sportista ili rekreativac – u kadi poslije trčanja su velike. Sad je pitanje koja je terapija bolja za oporavak, hladna ili topla?

Vruća i hladna terapija su različite i pružaju različite koristi.

Koristi od hladne tereapije

Jedan jednostavan način da se nadoknade rizici koji su izazvani trčanjem je uranjanje u hladnu vodu, monogim trkačima poznato kao ledena kupka i kiroterapija. Hladna terapija sužava krvene sudove i smanjuje metaboličku aktivnost, što smanjuje oticanje i raspadanje tkiva. Kad koža nije u kontaktu sa hladnim izvorom, tkivo ispod nje se zagrijava što dovodi do bržeg protoka krvi, što pomaže da se nusprodukti razgradnje ćelija prebace u limfni sistem za efikasno recikliranje u tijelu. Ledene kupke ne samo da potiskuju upalu nego pomažu kod ispiranja štetnih metaboličkih otpada iz mišića.

Terapija na bazi hladnoće je odličan plan za opravak. Iskusiti ćete smanjene bola u mišićima i vaši mišići će bolje biti pripremljeni za sljedeće vježbanje.

Koristi od tople terapije

I toplota nudi kosristi za opravak tijela. Toplota može pomoći kod opuštanja mišića, topla voda također povećava temperaturu mišićnog tkiva što olakšava rastezanje.

Ako se opravljate od povrede držite se dalje od toplote. Terapija toplotom se preporučuje kod manje intenzivnih treninga. Terapija na tempreturama od 38 do 40 stepeni u trajanu od 10 do 15 minuta, mogu vam donijeti veliku korist.

Koja terapija je bolja za opravak?

Iako postoje koristi od terapije toplotom, trkači će imati najviše koristi od ledenih kupki i hladne terapije. Na kraju dana pokušavate da pripremite vaše tijelo za sljedeći trening, hladnatreapija je još jedna korist u obnovi i opravku zajedno sa ishranom, hidratacijom i istezanjem.