You are currently viewing Zašto je pametno planirati opravak nakon trke
Izvor: pixabay.com

Zašto je pametno planirati opravak nakon trke

Većina trkača zna važnost odmora nako sezone trčanja. Kad je ciljana trka završena vrijeme daleko od trčanja može biti osvježavajuće i podmalađujuće za mentalno i fizičko zdravlje.

Nažalost trkači imaju tendenciju da žure da se vrate treningu za sljedeću sezonu, trku ili sljedeći važan cilj. Ali imajte na umu da je oporavak neophodan. Omogućite tijelu i umu vrijeme za oporavak koji im je potreban kako biste bili ponovo spremni za trening. Slijedite ovaj raspored za oporavak za prvih nekoliko sedmica poslije sezone treninga i prije početka sljedeće sezone treninga.

Prva sedmica

Slobodno uzmite potpuno slobodnu sedmicu od trčanja, cross treninga i svih drugih oblika vježbanja. Šta više ovo se preporučuje. Vašem tijelu i umu je potrebna pauza od fizičke aktivnosti. Fokusirajte se na to da zadravo jedete i da bolje spavate – ovo su dva najvažnija alata za oporavak. Druge opcije oporavka mogu da budu masaža, joga i brzo hodanje.

Druga sedmica

Pod pretposatvkom da ste spremni i nelagodnost i bol poslije trke su manji, uključite vježbe koje želite, dan ili dva tokom sedmice. Još uvijek nema potrebe da nastavite sa trčanjem ili treniranjem, ali drugi oblici aktivnosti će vam pomoći da održite kondiciju, dok istovremeno spriječavate specifične stresove na tijelo. Nastavite da se fokusirate na spavanje i na ishranu.

Treća sedmica

Iako ćete se vjerovatno osjećati spremnim da trčite, oduprite se nagonu da se vratite potpunom treningu i uzmite još jednu sedmicu oporavka. Ovo je samo da budete sigurni da ste se potpuno oporavili i također će pomoći da se ponovo upali iskra za trčanje. Umjesto trčanja definitivno možete raditi druge oblike vježbanja i cross trening koji će vam pomoći da održite kondiciju.

Sad je pravo vrijeme da se osvrnete na prošlu sezonu i da vidite kako je prošla. Razmislite o tome šta ste postigli i o tome šta želite postići u budućnosti.

Četvrta sedmica

U ovoj sedmici bezbjedno možete početi sa treningom. Budite sigurni da se ograničite na ne više od 4 treninga sedmično (uzimajući slobodan dan između treninga) i trčite relativno kratke rute (20 – 60 minuta) i lagane. Ako se i dalje osjećate nemirno dodajte još dan ili dva nekih drugih vježbi.

Prošlo je skoro mjesec bez trčanja i ako imate planiranu trku poželjet ćete da krenete sa treningom. Učinite to oprezno.