You are currently viewing Šta da radite ako vas zadesi neočekivana oluja?
Izvor: pixabay.com

Šta da radite ako vas zadesi neočekivana oluja?

Ako ste otišli na trčanje i nalazite se nekoliko kilometara od kuće kada počne neočekivana grmljavina, evo kako ćete se zaštititi.

Svi smo se našli u sitaciji kada smo se brzo morali spremiti i otići na trčanje kako ga ne bi preskočili. U takvim momentima obučete prvu stvar koja vam dođe pod ruku i izletite napolje bez da razmislite o bilo čemu drugom. I onda 3km od kuće desi se: kiša. Mnogi trkači neće preskočiti trčanje zbog malo kiše, ali šta ako je vrijeme malo ozbiljnije? Šta ako se nađete u neočekivanoj oluji?

Vremenski uslovi koji prethode oluji mogu se razlikovati u zavisnosti od oblasti u kojoj se nalazite i ponekad se oluje mogu pojaviti bez lako prepoznatljivih uslova. Postoji nekoliko pokazatelja koji ukazuju na to da se približava oluja, uključujući iznenadne, jake vjetrove, brzo zamračenje neba i vidljive zavjese kiše u daljini.

Kada naučite na šta trebate obračati pažnju, trebate znati i jedno opšte pravilo a to je da se oluje često formiraju u popodnevnim satima. Ako vam se kojim slučajem desi da se nađete u oluji, postoji nekoliko stvari koje bi trebali da uradite:

  • Potražite skolnište na sigurnom mjestu: To podrazumijeva da se sakrijete u neki obližni kafić ako trčite u urbanom području ili ako ste u parku ili ruralnom području sakrijte se ispod neke prirodne nadstrešice;
  • Nemojte biti najviši: Ako se nađete u parku ili ruralnom području ne tražite sklonište ispod drveća – munje često znaju udariti u drvo – i držite se nisko na tlu u skučenom položaju na mjestu gdje ste se sklonili.
  • Ako čujete grmljavinu ostanite zaklonjeni: Ako čujete grmljavinu, može vas udariti munja. Ne uzimajte ovo olako.
  • Nosite mobitel: Ako vas zahvati oluja želite da budete u mogućnosti da pratite promjene vremena i bilo kakva upozorenja, kao i da pozovete pomoć ako je potrebno.

Ako vjerujete da je oluja prošla, to ne znači da se ne približava nova, zato idite kući ili se sklonite negdje na sigurno kada grmljavina prođe.