You are currently viewing Povrijedili ste se i ne možete da trčite, šta sad?
Izvor: pexels.com

Povrijedili ste se i ne možete da trčite, šta sad?

Kad imate gadnu povredu potrebno je više vremena za oporavak, dok je za neke povrede potrebmo malo vremena za oporavak i dodatne njege, i ovo je velika povreda. Ne možete da trčite. Nema ceste. Nema traila. Ne možete čak ni lagano trčati. Osuđeni ste na nekoliko mjeseci oporavka i ne možete da mislite o sloju prašine koja se može nakupiti na vašim patikama. Sjećate li se kako vam je život izgledao prije trčanja? Ne?

Ako ste u panici i ne znate šta da radite sa dodatnim slobodnim vremenom evo nekoliko stvari koje možete učiniti:

1. Upoznajte se sa svojom porodicom

Znate one ljude koji prolaze kroz hodnik u vašem domu? Sad kad ne možete da trčite možete ih pozvati da sjedu za kuhinjski sto i popiju kafu s vama.

2. Napišite roman, memoar ili scenario

Malo odmora i oporavka stvaraju kreativni skok. Ako ste vi osoba koja je uvijek željela da piše ali nikad niste imali vremena, konačno možete reći da od povrede imate koristi. Ako je vaša prva ideja da napišete memoar o tome kako ste slomili nogu i kako ste morali prestati sa trčanjem morat ćete kopati malo dublje. Vjerovatno ovo niko neće pročitati. Tužni ste!

3. Gledajte filmove koji nisu povezani sa trčanjem

Vrijeme je da uđete u drugi tip maratona – maraton filmova. Biti će manje ličnog rekorda i manje znojenja ali filmski maraton je odličan način da potrošite slobodno vrijeme. Znate onaj momenat kad propustite poprilično očiglednu reference u pop kulturi? Ne znate šta se dešava u svijetu, ali stvarno, bili ste zauzeti vježbanjem. Smjestite se na kauč i gledajte TV ili neki dobar film i konačno ćete znati o ćemu vaši prijatelji pričaju.

4. Oslobodite se nereda

Iznenadit ćete se šta sve možete naći. Da budemo iskreni koristili ste trčanje kao izgovor da odugovlačite sa neredom? Svi to radimo. Sad kad više ne možete preskočiti gomilu nereda radi trčanja vrijeme je da se suočite sa njim.

5. Idite na sastanak sa suprugom ili sa momkom/djevojkom

Znate  onu vezu u kojoj ste trenutno? Hej ne radi se o tome da prije niste išli na sastanke, samo sad se sastanci ne sastoje od toga da vas neko mora čekati da završite trčanje.

6. Družite se sa svojim prijateljima koji ne trče

Ovo će biti pomalo kao da provodite vrijeme sa ljudima koji pričaju drugi jezik. Potrebno je malo vremena da se skine “hrđa”. Kad se naviknete na priču koja nije samo priča o trčanju i stvarima vezanim za trčanje ovi prijatelji će vam biti prijatni.

7. Pročitajte nešto

Pročitajte  bilo šta. Vi birate. To može biti roman ili hrpa časopisa koje ste zanemarili. Sad umjesto jutarnjih trčanja možete se opustiti uz čitanje knjige prije izlaska sunca. Tako ćete dobro potrošiti vrijeme dok se ne oporavite.

8. Nalakirajte nokte na nožnim prstima

Pobrinite se za svoja stopala nalakirajte nokte na nogama i sad možete dopustiti drugoj osobi da vidi vaša stopala. Muškarci niste uključeni u ovo. Iako ćete se odreći lakiranja noktiju još uvijek možete posvetiti pažnju svojim stopalima.

9. Idite na masažu

Idite na masažu samo zato što to želite, a ne zbog toga što imate bolne mišiće i kvrge koje treba ukloniti masažom tkiva.

10. Kupite opremu koju nikad ne biste nosil poslije treninga

Provodite vrijeme u odjeći za trčanje ili u udobnim pantolama koje možete brzo skinuti. U slobodno vrijeme kupite sebi par modernih hlača, košulju ili haljinu. Često ne odgovaraju vašem životnom stilu, ali ne boli ako probate.

11. Kasni doručak nedeljom je stvar koju sad možete uraditi

Dok ste vi trčali drugi su uživali u kasnom doručku. Istina je. Umjesto 30K nedeljom možete otići u restoran  i naručiti doručak i uživati u kasnom doručku. To je “tradicija” nedeljom.